fredag 21 september 2012

Kulla-Gulla och Tomas TorpareEfter att det allra värsta hänt Viktorias Viktor i slutet av sommarlovet så återvänder inte Gulla till Tant Emilys flickskola i Hasseltuna utan väljer att stanna hemma för att försöka införa förbättringar för folket på och omkring herrgården. Men för varje steg hon tar framåt tvingas hon två tillbaka, Patron är inte alls villig att förbättra för sina torpare och arbetare. Men så kommer en ny bruksbokhållare vid namn Tomas till Höje, en student från Stockholm som både lockar och skrämmer med sina socialistiska tankar. Långsamt vinner han Gullas hjärta och övertygar både arbetare och Patron om att han faktiskt inte bara pratar tomt utan står upp för det han menar. När trebarnspappan Sammel i Hygget måste åka in till sjukhus kliver Tomas in och tar ansvaret för torpet, dagsverkena och barnen.
Tomas Torpare är liksom Gulla själv en av de där nästan enerverande goda människorna som inte tycks kunna göra något fel. Visst gör han många misstag när han med frökenfingrar och noll kunskap om boskap eller lantbruk kliver in i Sammels ställe men det finns ingenting hans goda intentioner och hjärta inte fixar. Men jag vet, det här är ju en saga för barn, det ska vara överdrivet och lätt att dra gränserna för ont och gott. Och han måste väl vara på det sättet för att man ska förstå att han är rätt man för Gulla. Men jag tycker att han har en poäng när han säger att han önskar att Gulla fortfarande vore torparflicka och bodde strax bredvid på Kulla, för vet du Tomas, det önskar jag med att hon var.

6 kommentarer:

 1. Ah, jag äger den äldsta serien och där är ju Kulla-Gulla brud på omslaget. Åh så vackert, åh så romantiskt! Tyckte jag då i alla fall....

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den här omslagsserien är hon brud i den sista boken: Kulla-Gullas myrtenkrona" (recenserar den i helgen). Det var ju fantastiskt vackert och romantiskt. Då hur som helst. :-)

   Radera
  2. Ja, så hette ju sista boken...
   Och det är ju en fin bild i den här serien också men i den äldsta är hon själv på bilden och ser nästan ut att ha attityd! Och det hade hon väl också på sätt och vis, även om hennes attityd hette godhet!

   Radera
  3. Godhet är verkligen en attityd! Finns de äldre omslagen att se någonstans på nätet? Vore väldigt kul att jämföra.

   Radera
  4. Sök på Kulla Gulla och på bilder i vänstra spalten......:-)

   Radera
  5. Haha, ja jag tänkte om det fanns någon sida med alla samlade som du kände till. :-) Men jag får bara söka fram dem en och en.

   Radera