lördag 22 september 2012

- I was only saying hello*

Detta är ett inlägg i Fiktiviteters Doctor Who-helg. Se HÄR för lista på alla bidrag.

Om sexualiteten i BBC's serie Torchwood.

Torchwood brukar kallas för en spin-off på en spin-off (Gamla Doctor Who  à Nya Doctor Who 
à Torchwood) och den fina titeln är en enkel scrambling av bokstäverna i Doctor Who, till en början använd av producenterna för att öppet kunna prata hemligheter om nästa avsnitt i Doktorns värld. Torchwoods skapare har berättat att de var inspirerade av serier som Buffy The Vampire Slayer när de började skriva manus och en sak som de ville plocka med sig var tanken om en friare sexualitet. Jag och många med mig må tycka att det är självklart att bisexuella och homosexuella får ta plats på tv men det har länge funnits (och finns än idag) ett segt motstånd. Därför har det varit så fantastiskt att se Torchwood med dess speciella approach, för här är det inte bara självklart, det är så naturligt att det inte ens tas upp till diskussion! Alla huvudkaraktärerna har vid olika tillfällen sexuella relationer med samma kön och precis som vid heterosexuella kontakter i andra serier så är det så naturligt att det inte behöver definieras. Sexualiteten är fri. Det är upp till individen att bestämma och ta konsekvenserna för sina handlingar, inte kollektivet. Jag tror benhårt på den här metoden, att inte göra någon stor sak, att vägra kategorisera. På engelska har något uttryckt det som att ”Sexual identity is ’matter-of-fact’, and not an issue.” Jag hittar ingen bra översättning för det så det får stå kvar på originalspråk.
Captain Jack Harkness flirtar med alla oavsett art eller kön men han verkar bli kär i främst män. Med betoning på ”verkar” då man aldrig kan vara säker på den mannen och då han under seriens gång faktiskt har en speciell och besvarad attraktion till Gwen. Torchwoods skapare Russell T. Davies har sagt att Jack är omnisexuell, inte bisexuell:
” – He’ll shag anything with a hole. Jack doesn’t categorize people: if he fancies you, he’ll do it with you.” 
Mig veterligen tas homosexualiteten enbart upp av Iantos syster Rhiannon i Children of Earth. Först i den traditionella brittiska arbetarklassförorten blir det en ”grej”, något att fråga om. Men inte ens med henne blir det någon s t o r grej, hon nöjer sig med Iantos tårframkallande fina svar: ”It’s weird. It’s just different. It’s not… men. It’s just him. It’s only him.”  Vilket är en suverän definition av hela serien: det är inte könet, det är personen.
Skådespelaren John Barrowman är öppet homosexuell och anses vara en av Storbritanniens stora gay-förebilder i tv och media. Fast till skillnad från karaktären Jack Harkness så har John ett förhållande sedan 1993.
*Citat från när Jack träffar Martha Jones för första gången:
Jack: - Nice to meet you Martha Jones.
The Doctor: - Oh, don't start!
Jack: - I was only saying hello.
Martha: - I don't mind.


18 kommentarer:

  1. Tycker det är kul att John Barrowman själv är precis likadan som sin karaktär, i intervjuer är han ju minst lika charmig och flirtig som Captain Jack :)

    Trevligt inlägg på Who-temat! Det blir mycket spännande bloggläsning den här helgen känner jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intervjuer med John Barrowman är alltid något fantastiskt! :-) Jag brukar av princip undvika brittiska underhållnings/intervju-program men är Barrowman med så bara måste jag titta. Han är helt galen och charmig.

      Tack! Ja, det ska bli riktigt roligt att läsa allt under den här helgen.

      Radera
  2. Jag är lite kär i John Barrowman, både i serien och utanför. Han verkar vara en så otroligt härlig människa och jag tycker han spelar Captain Jack med samma värme och humor som han själv har :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är nog många som är lite kära i honom, både skådespelaren och karaktären. :-) Håller helt med dig, den där värmen som man ser hos John i intervjuer lyser igenom även när han är Jack.

      Radera
  3. Jag kan bara hålla med alla, för Captain Jack var alltid en av mina favoriter i Doctor Who och det var underbart när Torchwood blev en egen serie. Han lyckas på ett så bra sätt kombinera att vara charmig och levnadsglad med ett underliggande allvar som kommer av hans långa odödliga liv. Och John Barrowman verkar väldigt underhållande även i verkligheten! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig blev det lite bakvänt då jag såg Torchwood först, så för mig var Jack Harkness redan en egen karaktär när han "dök upp" i Doctor Who. Men han har länge varit en favorit, i båda serierna! Fast roligast var det ju givetvis att han fick en egen serie, ett eget universum och nav. Som du säger: precis som Doktorn har han ett allvar, något som tynger ner, och förmodligen beror det på den långa livslängden.

      Radera
    2. Åh, Torchwood först -- då måste det vara konstigt när han dök upp hos doktorn. Där får man ju lära känna honom gradvis, så det tar ett tag innan man riktigt får grepp om honom för det är uppenbart att han har mycket hemligheter. Från början kan man inte vara säker på om han är en skummis eller inte...

      Radera
    3. Började faktiskt också kolla på Torchwood först (av en ren slump, såg ett par avsnitt på Sci-fi kanalen och fastnade)och kan tacka Torchwood för att jag upptäckte Doctor Who :)

      Radera
    4. Marie: Helt rätt, i Doctor Who vet man till en början inte riktigt huruvida Jack är skurk eller inte. Älskar när man får vara lite osäker på vissa karaktärer!

      Februaribarn: Jag såg också Torchwood av en slump på BBC (avsnittet när de är i byn på landet och folk försvinner en efter en...) och när jag nämnde det för en kollega så "tvingade" han mig att se hela säsongen. Så jag kan också tacka Torchwood för Doctor Who. :-)

      Radera
  4. Så fint, jag är jätteglad att du valde att skriva om detta för det förtjänar verkligen att lyftas fram. Torchwood är verkligen fantastiskt ur det perspektivet att det sexuella är väldigt viktigt men också självklart. När det gäller Buffyinspirationen tycker jag att man kan se det också i humorn och självdistansen som är påtaglig och bidrar till att göra serien så älskansvärd.

    SvaraRadera
  5. Och så måste jag passa på att säga att Jack i all ära (älskar honom) men min absoluta favorit är Ianto Jones, fantastiske Ianto...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag tycker verkligen att det förtjänar att lyftas fram, precis som de kvinnliga rollerna i Firefly förtjänade att lyftas fram. Vi må kanske ta detta för givet då det är sådana serier vi ser på regelbundet men för många andra så är det nytt och konstigt. Det är roligt att se hur många moderna serier liksom "följer" varandra, hur teman och uttryckssätt plockas upp och sprids vidare. Buffy (Whedon) har nog gjort mycket för modern tv.

      Ianto är fantastisk!! Han går från kaffekokande bakgrundsfigur till uttrycksfull hjälte under säsongernas gång. Riktigt fin personlighet. Min absoluta favorit i Torchwood är Gwen, alla kategorier. Fast äh, jag älskar dem alla! :-)

      Radera
  6. Ett viktig inlägg om en viktig sak! När jag är klar med Doctor Who får jag väl ta mig an Torchwood också..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Tycker absolut att du ska ta dig an Torchwood, gillar du Doctor Who så vågar jag nästan garantera att du även gillar spin-offen.

      Radera
  7. Torchwood följde jag ett tag, men sen försvann den. Kanske bytte den sändningstid eller så, men jag lyckades inte hitta den igen. Jag hade ingen aning om kopplingen till Dr Who... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torchwood har än så länge fått fyra säsonger fast jag skulle vilja säga att säsong 3 Children of Earth mer är en miniserie med sina fem avsnitt. Det är väl ytterst tveksamt om det blir mer, om det ens BÖR bli mer (utan att spoila för de som ännu inte sett allt) men jag älskar de tre första säsongerna med hela mitt hjärta och ser det gärna om och om igen.

      Radera