lördag 26 maj 2012

En galen tants svettiga försvarstal


Är det bara jag som blir allt mer folkilsken ju varmare och ljusare det blir? Att högt yttra att man inte gillar värme och sol får folk att reagera som om man sagt att man älskar att tortera hundvalpar eller att man som sport drämmer till pensionärer med bildörren på övergångsställen. ”Klaga inte!” skriker de nervöst och ser ut som att man jinxat hela sommaren. För vuxna, utbildade och på alla andra sätt ickevidskepliga människor får gärna för sig att om man klaaagar på värmen så kommer den försvinna i ett litet nafs. Varje gång denna diskussion utspelar sig i min närhet så får jag en överväldigande lust att ta min svettiga tröja och knyckla in den i vederbörandes ansikten. För mig är sommaren mest en period av just transpiration samt ett evighetssökande efter sol- och getingfria platser. Jag sover otroligt dåligt och blir lätt galen varje gång jag tvingas åka kommunalt i rusningstrafik (två gånger om dagen) med min näsa i någon främmande persons armhåla, fast jag skulle faktiskt kunna tänka mig att bygga bo nere på tunnelbanans Blå linje där det otroligt nog är svalt även i augusti.
Varje vår tror jag att folk jag känner plötsligt har gått med i en sekt, det är som om de alla vore Tompa Cruise när han hoppade i Oprah Winfreys soffa eller förvandlats till kvinnan i reklamfilmen som slår händerna för öronen och skriker: Bingo! Bingo! Bingo! och mest irriterad blir jag när dessa personer inte har ett bättre verbalt försvar än: ”Men ändå…” Som om enbart deras glädje över vädret skulle räcka för att även göra mig glad. Varför det nu skulle göra det när min nöjdhet under vintern inte glädjer dem. ”Men ändå…” för att de helt enkelt vägrar tro att någon kan tycka eller känna annorlunda än de själva. Så anklagar de mig för brist på förståelse och empati. *Mutter, svordom, fnys.
Vad har nu detta med böcker och läsning att göra? Inte ett skvatt men jag var tvungen att få det ur systemet. Nu känns det lite bättre och i morgon fortsätter detta att vara en bokblogg igen.

12 kommentarer:

 1. Jag håller med dig till viss del. Är inte alls förtjust i tropisk värme, varken ute eller inne. Runt 25 grader i solen räcker bra för mig :) Och det där med att man inte får klaga, det är stämmer till 100%. Fattar inte heller varför...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tropisk värme klarar jag absolut inte av, 25 grader i solen är absolut max för min tolerans och det är just det där att folk blir som tokiga om man tycker annorlunda som jag har så svårt för...

   Radera
 2. Alla får väl tycka som de vill, min man gillar svalare väder bättre än värme han med. Han påstår att det är mycket meraz kul att jogga i kyla än i värme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag iaf, att folk får tycka som de vill. :-) Håller helt med din man men inte på grund av någon joggning.

   Radera
 3. Här hemma är vi väldigt olika på det här området, sambon håller på smälla av i den här värmen, jag däremot får mer energi och blir gladare. Jag fryser så grymt lätt så när sommar och värme äntligen kommer är det underbart för mig! Men det är klart alla är olika ju! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är ju också av smälla-av-typen i värmen. När det är kallt så kan jag alltid ta på mig mer kläder men det finns en gräns för hur mycket man kan ta av sig i hetta. :-)

   Radera
 4. Second! Vill ha varmt nog för kortärmat och barbent, men inte en grad varmare. Och så blir det genast mycket jobbigare att läsa när hjärnan smält...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog värmens värsta bieffekt! Att jag inte orkar läsa (eller göra något annat vettigt) utan bara ligger och pustar med ett glas isvatten...

   Radera
 5. Jag känner igen mig totalt i det här. Jag sover också dåligt när det är för varmt, får lätt vätskebrist och huvudvärk. Avskyr att sola (även om jag lätt blir brun och aldrig bränner mig). För min del vore en sommar med runt 20 grader rätt perfekt, förutom att man då skulle få höra så otroligt många klagomål på "det usla vädret". Som om svalare eller regnigt väder vore objektivt dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt med medhåll. :-) Just den där vätskebristen är en bitch, en av de allra värsta sakerna med värmen för jag får aldrig i mig tillräckligt mycket vatten för att må bra. En sommar med tjugo grader vore fantastiskt, rena himmelriket faktiskt. De senaste dagarna av hällregn har varit toppen men när jag försökte förklara det för min solälskande mamma så såg hon ut som om hon skulle bli tokig på mig, så jag avbröt det talet...

   Radera
 6. Jag är som du. Och jag blir också jätteirriterad på att folk KRÄVER att alla måste älska värme. Kommentaren "man får inte klaga på värmen" har givit mig allergisk chock i flera år.

  Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allergisk chock var orden. :-) För exakt, v a r f ö r får man inte klaga på värmen!? Bara för att de flesta gillar den betyder inte att alla gör det och det är ingen som protesterar när samma människor klagar på min älskade kyla på vintern.

   Radera