måndag 14 maj 2012

Elva frågor från Cinnamon Books

Ännu en utmaning! Denna gången från Cinnamon Books.

1. Hur gammal var du när du lärde dig att läsa?

Det är faktiskt inte helt klarlagt. Mina föräldrar upptäckte att jag kunde läsa när jag var fem men då jag redan vid fyra kunde berätta exakt vilket märke alla bilar hade så finns det en misstanke att jag faktiskt läste till mig den informationen. Jag har Fem myror är fler än fyra elefanter att tacka för allt. (Men det var inte bara bra att kunna läsa vid den åldern. Jag blev skickad i säng mycket tidigare eftersom jag kunde läsa textremsan till de engelska deckarna och därmed fick en helt annan förståelse för programmet som inte var läskigt visuellt men där de pratade om alltför vuxna saker.)

2. Vilken bok var den första bok som du kommer ihåg att du läste själv?

Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta är exempel på berättelser som först mamma läste tills vi båda kunde dem utantill och sedan läste jag dem själv. Men säkert måste det ha funnits enklare böcker innan dessa, men det minns jag inte.3. Vilken tegelsten (bok med mer än 500 s) är din favorit?

Oj, svårt. Men Stephen Kings Det ligger bra till, så även Joyce Carol Oates Blonde.

4. Var läser du helst?

Eftersom jag har sammanlagt en timma på pendeltåget varje dag så har det blivit min främsta lästid och jag har kommit på att jag faktiskt kan koncentrera mig väldigt bra där. En halvtimme på morgonen, ännu en på eftermiddagen. Men är jag ledig så sitter jag helst i soffan.

5. Under vilken tid på året läser du mest?

Jag tror att det är ganska jämt utdelat på hela året. Under det kallare och mörkare halvåret så är det lättare att kura in sig i soffan med filt och te men även under sommaren så läser jag väldigt mycket. Jag är alltid den som har solbränd nacke och blekt ansikte när hösten kommer.

6. Vilken genre läser du helst?

Det är jämnt skägg mellan "vanlig" skönlitteratur och övernaturligt.

7. Har du något tips på en bra vampyrbok?

Det var länge sedan jag läste en klassisk vampyrhistoria men den som är min favorit just nu är Rachel Caines Morganvilleserie.

8. Vad får dig att välja en bok med en författare du aldrig läst förut?

Om jag blir tipsad av en person jag vet har samma smak som jag har. Eller om boken har en riktigt hejdundrande spännande baksidestext.

9. Vad skulle du välja? Att bara få läsa vampyrböcker eller att bara få läsa svenska deckare?

Lätt! Vampyrböcker. Får allergiska utslag av svenska deckare, de gånger jag har försökt så har jag enbart kommit ett fåtal kapitel in. Det g å r bara inte.

10. Vilka är de tre bästa filmatiseringarna av böcker?

Har sagt det förut men det är värt att sägas igen: Broarna i Madison County. Och sen så gillar jag Never Let Me Go väldigt mycket, har sett den flera gånger den senaste veckan faktiskt. Och så valfri med Harry Potter. De är långt ifrån alltid lika bra som böckerna men bara det att få befinna sig i den världen gör det värt det.11. Hur många olästa böcker har du hemma?

Det vågar jag inte räkna efter... Jag har 978 böcker i mina hyllor (fast då är även facklitteratur och kokböcker medräknade) men hur många av de skönlitterära som är olästa fortsätter jag helst att inte veta.

Tack för att du frågade! Nu ska man egentligen komma på nya frågor och skicka utmaningen vidare men då jag är allmänt dålig på sådant och de allra flesta blivit utmanade massor av gånger vid det här laget så struntar jag i det (den här gången också).

4 kommentarer:

 1. Haha, sitter du också och reprisglor på Never let me go på Canal Plus? ;) Jag säger bara en sak: Andrew Garfield!!! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Busted! :-) Tror jag sett den i stort sett varje gång den gått i helgen. Lite sorgligt men han är baske mig som snyggast när han är sjukast..

   Radera
  2. Ja, det är något särskilt med ömkliga tycka-synd-om-figurer. Har du sett "Boy A"? Det är jättesynd om honom i den filmen också. :P

   Radera
  3. Eller så är det det rakade huvudet som ser såå mycket bättre ut än den där åttiotals-hjälm-frillan han har tidigare i filmen. :-)

   Den har jag inte sett, tack för tipset!

   Radera