onsdag 10 oktober 2012

Konsten att vara kvinna, av Caitlin Moran

Jag köpte den här boken måndag kväll efter jobbet och två dygn senare var den utläst. Jag släpade den med mig trots att den var för stor för att få plats i handväskan och skrämde barnfamiljer på pendeltåget när jag skrattade så jag knappt fick luft och snörvlande fick avbryta läsningen för att fiska upp en näsduk ur väskan. Det var länge sedan jag läste något så roligt!

Caitlin Moran går igenom viktiga stunder i sitt liv som tjej och kvinna: när hon får sin första mens, när hon blir kär, när hon får barn, när hon gifter sig, och hela tiden med feminismen som spegel och beröringspunkt. Hon ifrågasätter hela tiden varför hon måste göra saker på ett visst sätt bara för att hon är kvinna, saker som männen inte måste och skulle titta förvånat på en om man föreslog det. Som det här med det ständiga piffandet, rakandet och klädvalet som kvinnor förväntas sysselsätta sig med när förväntningarna på männen inte ens ligger i närheten. Att kvinnor alltid bedöms efter sitt utseende, männen efter vad de utför. Hon nämner flera kvinnliga programledare på BBC som fått sparken efter 55 medan männen sitter kvar och mumifieras i rutan långt efter att de fyllt 70 och jag skulle kunna fylla hela det här inlägget med smarta citat om just det ämnet.

Visst, det finns saker jag inte helt håller med om, som beskrivningar av samhället och hur hon tänker vad gäller somliga saker. Kanske har vi ändå kommit snäppet längre än i England? Och hon generaliserar även hon, som när hon säger att alla kvinnor har femtioelva par skor i garderoben som de aldrig använt mer än en gång och att det ligger lite i vår natur att göra så. Stämmer inte alls på mig (alla mina, lågklackade, skor får plats på det minimala skostället i hallen). Men givetvis måste hon skriva ur en personlig synvinkel och ta upp de saker som hon gör och känner. Fast jag tror att det här är en viktig bok ändå för mycket av det som skrivs i den handlar om tabun som vi sällan talar om: stripklubbar, mens, kvinnor som inte vill ha barn och abort. Viktigt, viktigt, viktigt.

Men mer än något annat så är detta en av de absolut roligaste böckerna jag någonsin läst. Scenen när hon på ett bröllop får en fladdermus i ansiktet fick mig att bryta ihop totalt, jag läste den tre gånger och varje gång sprutade tårarna. Kan faktiskt inte komma på när jag senast läste en bok som fick mig att skratta så hjärtligt och mycket. Avslutar med Morans snabbtest om du är osäker på om du är feminist:

”Stick ner handen i byxorna. A) Har du en slida? och B) Vill du bestämma över den själv? Om svaret på båda dessa frågor är ja: Grattis! Du är feminist.”6 kommentarer:

 1. Börjar bli riktigt sugen på den boken =). Skulle vara kul att läsa någon annorlunda från det jag vanligen läser, plus en skojig bok skadar inte heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behövde verkligen något roligt men böcker får mig sällan att skratta högt så jag var inte alls beredd på den fnissfest den här boken visade sig vara. :-) Ska ge den till mamma i morgon och sen ska jag "tvinga" kompisar att läsa den.

   Radera
 2. Jag håller med - viktigt viktigt viktigt.. Och en gnutta av kritik, men jag tycker hon skriver på ett sätt som gör det omöjligt att inte se med ett kritiskt öga. Ocg är så rolig så jag dör lite. Toppen! http://joakimdesign.com/kreativituren/konsten-att-vara-kvinna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med Moran tycker jag (förutom att hon är hysteriskt rolig) är att hon hela tiden påpekar allas rätt att göra som de vill, det finns inga "måsten" om hur en kvinna ska vara. Så länge du är medveten om valet och varför du gör det så är du i din fulla rätt!

   Radera