tisdag 6 maj 2014

Efter stormen (samlingsvolym), av Johan Ring, Solja Krapu, Caroline L. Jensen

Stormen Daisy drar in över Sverige och drabbar Småland hårdare än något annat tidigare oväder och just när man tror att det värsta är över börjar katastroflarmet ljuda. Kärnkraftverket i Oskarshamn har fått sitt kylsystem förstört, härdsmältan är ett faktum och radioaktivt nedfall sprids i området. I tre kortromaner får vi följa olika människor och hur de tacklar katastrofen och allt annat omkring dem. I Sofia Krapus Om du behöver mig träffas två systrar och försöker hantera män, barn, en dement pappa och en bångstyrig katt när allt förvärras och de måste fly för sina liv. I Den mörka fläcken av Johan Ring har Frank bestämt sig för att med pistol och hot ta tillbaka sin före detta flickvän och son när larmet i kärnkraftverket går och staden börjar evakueras. I Caroline L. Jensens Slukhål tackar Sara Gud när katastrofen är ett faktum. Äntligen är domedagen nära! Tillsammans med andra i samma sekt stannar hon på sin bondgård och förbereder sig på att möta sin skapare. Hennes granne Albin har vägrat evakuering för att sköta sina kor och blir förskräckt när en liten vettskrämd flicka kommer springande från Saras gård efter hjälp.

Absolut bäst bland dessa tre är Johan Rings berättelse om den ratade exmannen som bara inte kan förstå varför hans föredetta och barn inte vill veta av honom. Kom igen, han slog dem bara för att de inte lyssnade, inte gjorde som han sade. Han menade inget illa, han ville bara väl. När man sedan lägger till en pistol och en öde strålskadad stad som bakgrund så blir allt mycket kusligt. Riktigt bra skrivet! De andra två berättelserna är okej, Slukhål aningens bättre än Om du behöver mig och jag tror att dessa två historiers stora problem är att de mera känns som informationsblad från någon myndighet än berättelser. Men som helhet är detta väl läsvärt, speciellt för någon som jag som alltid fantiserat om och fasat för vad som skulle kunna hända vid en kärnkraftsolycka i Sverige.

Stort tack till MIX Förlag för recensionsexemplaret.

2 kommentarer:

 1. Jäkla bra recension av Efter Stormen. Jag ska själv läsa den snart och kan knappt bärga. Jag vill tipsa dig om Johan Rings andra böcker, eftersom du gillade Den Mörka Fläcken bäst. Jag har läst två av hans andra böcker, Saken Som Åt Danny Smith och Stugan, och kommer att läsa de andra också. Båda två är helt suveräna och jag rekommenderar dem varmt.

  Kram, Sussi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Och tack för tipsen, jag ska absolut läsa mer av Johan Ring. Gillade verkligen hans sätt att skriva.

   Radera