lördag 17 maj 2014

"Det spelar liksom ingen roll hur bra texten är när framsidan ser ut så där!"

Stod bredvid ett par äldre damer som på Akademibokhandeln ondgjorde sig över ett omslag. Fy så hemskt! Vilken äcklig bild. När det ser ut så där så vill jag absolut INTE läsa boken. Det spelar liksom ingen roll hur bra texten är när framsidan ser ut så där! Och så vidare, och så vidare. Vilken bok de talade om? Glaskroppar av Erik Axl Sund. Efter att ha läst på baksidan så kände jag att det här absolut kunde vara något för mig. Ville nästan gå efter kvinnorna och förklara vad de kan missa om de enbart väljer böcker på fina framsidor men orkade inte just då.
14 kommentarer:

 1. Den där framsidan hade motsatt effekt på mig! När jag packade upp den fick framsidan mig att reagera och bli nyfiken och läsa baksidan, och nu vill jag väldigt gärna läsa boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är så den påverkar de flesta: att man blir nyfiken och plockar upp den! :-)

   Radera
 2. Oj, om jag tänkte så hade jag nog gått miste om en massa bra böcker! Vissa kan ju ha omslag som inte alls passar in på boken enligt mitt tycke. Och vissa böcker har ju rent ut sagt fula framsidor. Tänk att gå miste om alla de böckerna. Fy, vad hemskt. Dessutom - man ska ju inte döma boken efter omslaget eller hur? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min åsikt också. Visst har jag ondgjort mig över riktigt fula omslag (som Den vita katten, av Holly Black) och till och med blivit äcklad av andra, men jag hade verkligen gått miste om lässkatter om jag dissat alla dessa vid första anblicken. Så det vågar jag inte göra!

   Radera
 3. Den framsidan har faktiskt lite den effekten på mig. Fast det handlar inte om att den är ful, det handlar om vad den förmedlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå det, för den rör upp något inom en, kanske till och med riktigt obehagliga känslor. Men jag skulle aldrig vara så kategorisk att jag vägrade att ens läsa baksidan på grund av framsidan.

   Radera
 4. Alltså det är ju toppen när omslaget är snyggt och tilltalande men något som också är väldigt härligt är när omslaget är tokfult och innehållet fantastiskt. Man blir så härligt överraskad då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där riktiga krockarna är fantastiska! :-) När man förväntar sig en sak och så blir det tvärtom. Brukar säga, vad gäller människor, att jag älskar när mina fördomar kommer på skam och det gäller även böcker.

   Radera
 5. Alltså, jag dömer väl också boken efter omslaget, inte som damerna i bokaffären, men på något sätt så bestämmer man sig ju för vilka böcker som kan verka intressanta att plocka upp och få veta mer om, och där är ju omslaget en del i den beslutsprocessen, tillsammans med tex författare och titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart gör man det. Jag v e t att jag de böcker jag plockar upp i bokhandeln för att titta närmare på är de som tilltalar mig estetiskt (om det inte är författaren som lockar). Men jag övar på att försöka tänka om lite, att utmana mig själv. För vad är en snygg framsida mot en fantastisk text? Jag vill inte missa pärlor på grund av något sådant.

   Radera
  2. Nej, det vill man ju inte. Men tyvärr tror jag att man gör det i ganska stor utsträckning. Men typ bokreccensioner och boktips är ju saker som kan få en att plocka upp något som man annars bara hade passerat

   Radera
  3. Det har du förmodligen helt rätt i att man gör, men som du säger: recensioner och tips är ett jättebra sätt att vidga sina vyer!

   Radera
 6. Det var tack vare omslaget som jag blev intresserad!! Tänk vad olika vi kan vara... ;-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att omslaget var intressant och blev snarare intresserad än tvärtom. :-)

   Radera