tisdag 13 november 2018

Kulturkollos veckoutmaning: bokomslag


Veckans utmaning är att visa tre favoritbokomslag och berätta varför just de är favoriter. Då jag är dålig på att komma ihåg omslag, förmodligen för att de inte är så viktiga för mig, så är åtminstone två av dem relativt nya bekantskaper för mig. Den tredje är en Favorit För Resten Av Livet. 

1. Cthulhu vaknar av H.P. Lovecraft
Fria Ligan Förlags smärtsamt vackra illustrerade utgåva ligger sedan en månad tillbaka på bordet bredvid läsfåtöljen. Jag kan inte riktigt sluta ta upp den och försvinna in i bilderna och tappar nästan andan av bokens omslag.
2. We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson
Jag vet inte hur många gånger jag stod med den här boken i handen på Pocketshop och var på väg att köpa men sedan ändå bangade i sista sekunden. För omslaget är magiskt med flickorna och den kolsvarta katten. Att jag länge inte visste så mycket om vare sig boken eller författaren spelade inte så stor roll, det var själva känslan som omslaget gav mig som var det viktiga. 

3. Harry Potter och De Vises Sten av J.K. Rowling
Jag har skrivit om det här omslaget så många gånger, men så är det också min stora favorit. Fortfarande fylls jag av så många känslor när jag håller i mitt slitna, sönderlästa exemplar. Det innebär ett löfte om tillträde till en magisk värld. Det är en port till Potter-verse samt så hisnande myllrande och fint att jag fortfarande inte riktigt kan se mig mätt på det.

14 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om ditt första omslag. Mycket speciellt och ett omslag man kan studera länge. Gillar även de andra två. Bra val alla tre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Om jag bara tyckte att omslag var viktigare skulle jag nog kunna komma på många fler, men de försvinner snabbt ur minnet.

   Radera
 2. Det översta är en ny bekantskap för mig, men helt fantastiskt! Jag älskar omslag som man kan titta länge på och använda för att förflytta sig in i nya världar! De två understa är ju riktiga klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vidunderligt! På flera olika sätt.

   Radera
 3. Här var det visst spänning som var omslagstemat! Sinsemellan väldigt olika men lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Temat är nog spänning, ja. Tänkte inte på det sättet när jag valde.

   Radera
 4. Underbart omslag på din etta!

  SvaraRadera
 5. omslaget till Lovecrafts bok är verkligen fascinerande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte riktigt sluta titta på det, heelt fantastiskt.

   Radera