tisdag 20 november 2018

Bränn alla mina brev - Alex Schulman


Det här är en av de vackraste och sorgligaste kärlekshistorierna jag någonsin läst, om Alex Schulmans mormor Karin Stolpe och Olof Lagercrantz. Kanske delvis för att allt var dödsdömt från första början och de inte kom längre än till den glödande förälskelsen men även för att allt finns så väl beskrivet i dagböcker och brevväxling mellan de två personerna. När de träffades var Karin sedan några år gift med Sven Stolpe men långt ifrån lycklig. Sven styrde Karin med järnhand och var i det närmaste en tyrann, det är inte svårt att förstå varför hon föll för en annan man, en som var snäll och omtänksam. Det är oerhört bitterljuvt att läsa den här berättelsen då man redan från början vet att det inte kommer sluta lyckligt men trots det kan man inte låta bli att heja på dem. Kom igen Karin, du kan lämna honom och få ett annat liv! Det blev till en kurragömmalek på Sigtunastiftelsen sommaren 1932, när alla de tre huvudpersonerna vistades där för att skriva. Karin och Olof stal ensamma stunder tillsammans medan Sven blev alltmer medveten om vad som hände bakom hans rygg. Hämnden blev ohygglig. 

Boken är skriven ur tre olika synvinklar med författarens nutida jakt på information om händelsen, en tillbakablick till 1988 när Alex som barn hälsade på sina morföräldrar och det bästa: dramatiseringen av den där sommaren 1932, byggd på breven och dagboksanteckningarna. Mot slutet kunde jag inte riktigt läsa klart, lät boken vila i flera dagar, det blev för tragiskt, för hemskt. Men jag är väldigt glad att jag har fått läsa om Karin och lära känna henne, hon kommer stanna kvar hos mig länge.Stort tack till Bookmark Förlag för recensionsexemplaret!

6 kommentarer:

 1. Hon kommer stanna hos mig länge också. Var inte alls beredd på hur mycket den skulle påverka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Som jag skrev var jag till och med tvungen att ta en paus mot slutet av läsningen, för jag klarade inte riktigt av slutet. Så olyckligt och förbaskat orättvist.

   Radera
 2. står i bibliotekskö, lyssnade på Alex i Babel i dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den lika mycket som jag gjorde!

   Radera
 3. Håller på att läsa den och tycker verkligen om den, men har ibara hunnit läsa 59 sidor än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte som sagt väldigt mycket om, mer än jag trodde att jag skulle göra. Det är ett oerhört drabbande livsöde som det ibland var svårt att läsa om.

   Radera