tisdag 10 juli 2012

30 Days of Harry Potter - Day 4: Favorite villain

Man borde kanske välja Voldemort, han vars namn inte får nämnas, men är han inte lite för ond? Visst är han djupt obehaglig, speciellt då han dödar till höger och vänster eller dyker upp i Harrys huvud och man inte vet var den enes tankar slutar och den andras tar vid. Men nej, jag gillar mina skurkar mer nyanserade, mer mänskliga (om man får säga så i en bokserie om trollkarlar och häxor). En storfavorit är den galna Bellatrix Lestrange som man aldrig vet riktigt var man har. Fast läskigast av alla tycker jag ändå att Dolores Umbridge är. Kvinnan som inte drar sig för att tortera barn med förtrollade pennor och som medvetet underlåter att undervisa det som studenterna verkligen är i behov av. Känns bra att J.K. Rowling nu avslöjat att Umbridge sitter på Azkaban för brott mot mugglarfödda!


14 kommentarer:

 1. Instämmer! Gillar att hon kan vara så ond fast hon inte är Dödsätare, det ger verkligen ett perspektiv på att ondskan inte bara kommer från ett håll i böckerna. Eller som Sirius sa: "The world isn't split into good people and Death Eaters, Harry". Jag gillar det, det gör det hela lite mer komplext :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Ett utmärkt citat. Det är en av de väldigt bra sakerna med den här bokserien, just att världen inte är strikt uppdelad i goda och onda. Gråskalan finns där hela tiden och visar att goda människor ibland gör onda saker (liksom att onda människor kan göra goda saker).

   Radera
 2. Jag tycker också om Umbridge, speciellt hur hon samtidigt framstår som så sockersöt med sina nätta rosa kläder och alla sina hundratals katter. Men ändå så ond :) Fast min favorit är nog Bellatrix, hon känns så skrämmande och jag undrar om hon inte är lite psykiskt sjuk den damen, för hon framstår ju ha ett litet för stort mått av galenskap ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, som jag har sagt tidigare: Umbridge är kvinnan som en gång för alla bevisat att ondskan bär rosa. ;-)

   Bellatrix är en favorit här också, just den där galenskapen gör att man aldrig vet var man har henne och därför blir hon extra skrämmande. Hon skulle verkligen kunna göra vad som helst, när som helst. Bara för att hon känner för det.

   Radera
  2. Haha det är så sant, Umbridge är verkligen ondskan iklädd rosa ;)

   Verkligen! Med Bellatrix kan man aldrig veta säkert eller förutsäga hur hon ska agera. Hon känns kapabel att göra vad som helst bara av den anledningen att hon kan.

   Radera
 3. Jag håller helt med! Jag ser Umbridge lite som en symbol för en totalitär stat, och vad som händer när fel människor får bestämma. Hon är en fantastisk skurk, och precis som med Bellatrix så tror jag att något är lite fel i huvudet. Kanske har något hänt henne som barn? Vore det inte fantastiskt om Rowling släppte en bok om Umbridge som ung?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Totalitär stat var en väldigt bra beskrivning, Umbridge är den perfekta diktatorn.

   När man är i Pottermore så får man då och då ledtrådar och "bakomhistorer" till många av karaktärerna men än så länge tror jag inte man fått något extra om Umbridge. Det vore faktiskt fantastiskt att få veta mer om många av karaktärerna som unga!

   Radera
 4. Kan inte annat än hålla med jag med. Hon är illamående framkallande på något sätt och det kryper i kroppen när jag läser om henne. Rowling har verkligen skapat karaktärer man känner för på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just därför jag valt henne, för att hon gör mig l i k a arg och frustrerad varje gång jag läser boken eller ser filmen. Och det trots att jag vet hur det går.

   Radera
 5. Håller också med. *ryser* Umbridge är ju Nazi-Hilda personifierad. Påminner om diverse elaka sadistlärare man själv har haft genom åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst har hon drag av diverse sadistiska lärare man känt under sin skolgång? Tack och lov hade ingen av mina tillgång till de straffmetoder som Umbridge hade...

   Radera
 6. Ursäkta men häxor och trollkarlar är väl människor eller? De är väl inte någon slags speciell ras, eller vad man ska säga? x) Det har då jag alltid tänkt, att de är människor alltså. Eller du kanske menar att de inte är normala människor? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tänkte nästan att någon skulle kommentera angående det ordvalet. :-) Och ärligt talat så var jag väldigt osäker på om jag skulle skriva så, för givetvis är de människor. Men ändå "övermänskliga", eller hur man nu ska förklara det. Varken bättre eller sämre, men ändå annorlunda. Fast då man kan bli trollkarl eller häxa genom slumpen och inte enbart genom födseln så kan man nog inte hävda att de är av en annan ras. Det var mest ett ordskämt som inte fungerade. :-)

   Radera