lördag 21 april 2012

Skuggsida, av Belinda Bauer


Jag ska nog börja med att säga att jag älskade Belinda Bauers första bok, Mörk jord. Den marknadsfördes som deckare men väldigt många läsare annonserade att den inte alls var en traditionell sådan så jag gav den ett försök och tur var väl det. När nu Bauers andra bok, Skuggsida, kom ut var jag naturligtvis väldigt nyfiken och sugen på att läsa så snart som möjligt. Även Skuggsida utspelar sig i den lilla byn Shipcott intill Exmoorheden men den här gången är landsortspolisen Jonas Holly huvudperson. Han kämpar för att hålla näsan över ytan efter föräldrarnas plötsliga död och för att samtidigt kunna hantera frun Lucys dödliga sjukdom när mordet på en rörelsehindrad äldre dam vrider allt ytterligare några varv åt det svårare. Dessutom verkar mördaren hysa ett speciellt agg till Jonas själv och snart hittar han en anklagande handskriven lapp på sin polisbil. Och det är bara början på eländet.
Jag hade väldigt svårt att komma in i den här boken, det var nog en goda tvåhundra sidor när jag först kände att läsandet fick ett driv och syfte. Ingenstans är den dåligt skriven men det är för många karaktärer att följa, det blir lite för hattigt. Det tog även lång tid innan jag kände någon som helst sympati för personerna, inte ens den MS-sjuka Lucy kröp innanför huden förrän mot slutet. De sista femtio sidorna var ruskigt spännande men jag förstår om man aldrig kommer dit, om man skulle ge upp långt innan dess. Slutet vete fåglarna om jag accepterade… Mitt största problem med boken var nog ändå att jag inte kände igen mig från Mörk jord. Jag vet att det inte är så bra att jämföra med tidigare verk, men när historien verkligen utspelar sig på samma pyttelilla fläck på jorden så är det praktiskt taget oundvikligt. I Mörk jord så kunde jag känna hedens fukt och mörker, det fattiga Storbritannien låg som ett klister mot huden och allt var hjärteknipande hemskt och fint. Att de här två böckerna beskriver samma by går över mitt huvud. Jag läser det, men jag känner det inte.
Skuggsida är mer deckare än Mörk jord, kanske är även det ett problem för mig. Har attans svårt för sådana. Men gillar du en traditionell kriminalhistoria så är det här förmodligen boken för dig! För Bauer är en riktigt, riktigt bra författare, jag hoppas bara att nästa bok blir lite mer åt Mörk jord-hållet.

6 kommentarer:

 1. Ja, visst var det skillnad på de både. ÄLSKADE den första och tyckte mycket om den andra även om den var mer deckare. Hoppas också att den tredje blir mer som den första fast man vet aldrig med tanke på att den handlar om Jonas igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att Jonas är med igen m å s t e det inte betyda att det är en deckare, kanske gick han igenom för mycket i Skuggsida för att fortsätta som polis? Försöker att inte spoila slutet här men samtidigt hålla hoppet uppe...

   Radera
  2. Det är sant! Man kan alltid hoppas :)

   Radera
  3. Fast nu läste jag om den tredje boken att han fortfarande ä r polis ändå. Well, well, jag håller hoppet uppe.

   Radera
  4. Jo jag vet! Fast hoppet finns ju ändå att hon kanske ändå går ifrån det. Med tanke på hur den första inte var det fast ändå kunnat vara, om du förstår vad jag menar. Hoppas kan kan ju i alla fall :)

   Radera
  5. Haha, jag förstår preciiis. :-)

   Radera