torsdag 1 juni 2017

The Handmaid's Tale, av Margaret Atwood

Det är svårt att skriva en recension enbart om boken då jag läste den samtidigt som jag såg de första sju avsnitten av tv-serien på HBO Nordic. Så jag gissar att det här blir lite om båda.

Vi befinner oss i en snar framtid. På grund av miljöförstöring har människorasen blivit i det närmaste steril och när knappt några barn föds längre bestämmer sig en grupp människor  för att ta makten över USA, mördar presidenten och störtar kongressen. En diktatur är född, vars enda mål är att återgå till "gamla hederliga värderingar" för att säkerställa mänsklighetens fortlevnad. Offred är en av de, fortfarande fertila, kvinnor som offras för majoritetens skull. Självklart är Offred inte hennes riktiga namn, det har hon fått försaka tillsammans med sin man, sin dotter och sin frihet. Hon hålls fången i en högt uppsatt mans hus, där hon förväntas sära på benen en gång i månaden för att bli gravid med honom och sedan föda familjen ett barn. Ett barn som hon ska lämna där när hon fortsätter till en annan familj som behöver samma tjänst. Berättelsen är långsam och närmast klaustrofobisk. Vi ser allt genom Offreds ögon och trots att hennes värld är väldigt liten så lever hon mitt i orättvisorna och hon minns! Om nätterna ligger hon i sin säng och tänker på hela den värld hon förlorat. Det är fruktansvärt bra, förmodligen tack vare allt det otäcka. Det som för bara tjugo, trettio år sedan var en otänkbarhet i väst börjar nu krypa allt närmare även i verkligheten; högt uppsatta män tar beslut som gäller kvinnors rätt till sina kroppar, eventuell graviditet och abort. Även träffande är beskrivningarna av hur våra rättigheter mycket snabbt kan dras in, hur lagarna ändras genom snabba beslut och hur man en dag kan vakna upp utan demokratiska möjligheter. Att man inte protesterar nu för att en sådan händelseutveckling känns så osannolik. Men The Handmaid's Tale beskriver allt det som kanske är på väg att hända i USA just nu, så var inte så säker på vår demokrati, våra rättigheter. De kan tas i från oss hur enkelt som helst.

4 kommentarer:

  1. Såg denna i gymnasiet, och den är så fantastisk. Och viktig! Ska se serien snart tänkte jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt fantastisk! Läste den i tonåren, men den gången på svenska. Kändes oerhört viktigt att läsa om den nu, med tanke på hur tongångarna i världen går.

      Radera
  2. Ja, den är så galet viktig och bra. Jag läste den för bara några år sen och det är skrämmande hur mycket mer aktuell den är idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har verkligen aktualiserats väldigt snabbt! Måste ge beröm till de producenter som snappade upp detta och gjorde serie av det.

      Radera