söndag 30 september 2012

Min kamp del 1, av Karl Ove Knausgård


Karl Ove Knausgård har i en dryg vecka stirrat på mig från Vi Läsers framsida där tidningen ligger i badrummet och för varje gång jag passerat så har uppmaningen att plocka upp Min kamp blivit starkare och starkare. Jag önskade mig den första delen i present direkt när den kom ut på svenska men sen blev den stående i bokhyllan, vet faktiskt inte riktigt varför. Så i lördags blev det till slut ändå av att jag började och idag på förmiddag var den utläst.
Det är väldigt svårt att beskriva den här bokens handling och då många redan läst den behövs det förmodligen inte så många ord om just det. Knausgård berättar om sin uppväxt, om en dominerande fader och de vanliga tonårsfunderingarna angående alkohol och sex men i bokens andra del övergår det till att handla om pappans död och hur Karl Ove tillsammans med sin bror Yngve städar upp i huset där pappan levde sina sista år och gick bort.
Allt är så omständligt skrivet, det är lite som om han berättar en historia på fyllan: börjar i en ände, kommer på villovägar och sluter (om man har tur) upp trettio sidor senare när jag helt tappat bort vart han började. Det går ofta för långsamt för mig, det är ändlösa sidor när absolut ingenting händer, han vandrar fram och tillbaka och beskriver omgivningarna in i minsta irriterande detalj. Men när det bränner till gör det så ordentligt, den här boken innehåller några extremt vackra och slående formuleringar och passager. Och jag känner igen mig i så mycket, att man är känslokall, att de rätta reaktionerna låter vänta på sig. Att man stöter människor ifrån sig och att man blir tokig om man inte får ett visst mått av ensamhet.
Knausgårds pappas död är även min pappas död och inte blir det lättare av att författaren på alla bilder är väldigt lik min pappa. Våra berättelser glider in i varandra och till slut vet jag inte vad som är mitt och vad som är hans. Jag vet inte vem som är vem. En vän har sagt att jag, kanske, kommer förstå den här seriens storhet i bok tre men frågan är om jag tar mig så långt. Får se om jag ens tar mig an bok två. Precis som så många gånger förut så blir jag inte berörd och som Karl Ove själv så undrar jag vad som är fel på mig.

 

2 kommentarer:

  1. Det här var en bok som inte alls talade till mig, precis som du så tyckte jag han var omständlig till förbannelse. För mig blir det ingen mer del i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var ingen omedelbar eller stor kärlek. Fast jag måste ändå erkänna att den har n å g o t, men om det räcker för att orka läsa vidare vet jag inte. Kanske önskar jag mig del två och låter även den ligga ett par år. :-)

      Radera