onsdag 19 september 2012

Femtio nyanser av honom, av EL James

Tjugoettåriga Anastasia (Ana) ska precis gå ut college när hon får hoppa in istället för sin rumskamrat Kate och intervjua den framgångsrike VD:n Christian Grey. Mycket snart uppstår ömsesidig attraktion men kan hon verkligen lita på den här kontrollerande och underliga mannen? Hur mycket av sitt förflutna döljer han egentligen?

Jag skrev tidigare att jag tycker att Ana är ett mähä och vill klargöra att det absolut inte är för att Ana är undergiven i en sexuell relation som jag tycker så. BDSM-delen är det jag minst har problem med i den här boken. Anledningen till att jag retar mig så mycket på henne är för att hon utanför sovrummet har ett tankesätt där den röda tråden är: ”Nej men inte kan väl lilla jag betyda något?” Hon jämför sig ständigt med andra och finner sig sämre. Det blir i längden extremt tröttsamt, speciellt när Christian är överdriven åt det andra hållet och dessutom är kryddad med läskiga stalker-tendenser.

Jag tror att det är de galna överdrifterna, ovanpå det undermåliga språket, som gör att jag inte riktigt klarar av den här boken: Ana är oskuld när hon träffar Christian men lyckas ändå ha fantastiskt mindblowing sex från sekund ett med honom, Christian är superduperrik bortom alla gränser samt är så sjukt snygg att alla kvinnor ständigt försöker flirta med honom. Och vad är det med Anas undermedvetna som ständigt gnäller, skriker och kallar henne för hora? Den Inre Gudinnan orkar jag inte ens ta upp… Vadan alla dessa beskrivningar av helvita möblemang? Det är som att se ett avsnitt med en nyrik rappare i MTV Cribs. Och hur många gånger kan hon stöna rakt in i hans öppna mun innan jag slutar vara med i ögonblicket och börjar räkna tillfällena? Check, där hände det igen, en pinne i kanten.  Eftersom jag retar mig så oerhört på allt det jag nu nämnt så blir inte sexet speciellt sexigt, vilket det kunde varit annars. Jag blir mer upphetsad av helikopterturen i början av boken.  Till slut blir det som vilken porrfilm som helst och när det inte blev bättre än så här så kunde författaren lika gärna ha låtit bli att försöka skriva en historia runt sexscenerna.

Boken har dock en förtjänst: mailkonversationerna mellan Ana och Christian är riktigt underhållande, flera gånger skrattade jag högt. De är roliga och fräcka på ett sätt som resten av texten inte är. Slutligen är jag glad att jag ändå läste ut och inte gav upp efter hundrafemtio sidor som jag först hade planer på, för då hade den här recensionen blivit ännu bittrare.

9 kommentarer:

 1. Klockrent! Jag störde mig inte heller alls på själva sexet utan Anas förminskning av sig själv, det galet dåliga språket, upprepningarna och alla dessa överdrifter. Som sagt, att läsa om sex är ju bara fint och härligt men då måste ju resten hålla också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Eller hur, sexet är det jag har minst problem med. Boken hade kunnat bli så himla bra och så blir det platt fall p.g.a. dåligt språk, upprepningar och onödiga överdrifter. Tror inte jag ens kommer försöka med tvåan, om inte jag får rapporter om stora förbättringar på dessa fronter vill säga.

   Radera
 2. Mailkonversationerna gjorde ju boken, jäklar vad kul jag hade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa de gillade jag också. Glömde nämna det :P

   Radera
  2. Tänk om hon kunnat få till samma slags ton i hela boken, så bra det hade kunnat bli då! För mailkonversationerna var fantastiska. :-)

   Radera
 3. Hahah! Jag kan inte låta bli att skratta högt åt din recension! Ska bli spännande att se vad jag själv tycker sedan, men det låter ju som att boken åtminstone kan vara underhållande på vissa sätt :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vi får se om du skrattar lika mycket när du läst klart boken. :-) Ser fram emot din recension! Visst är den underhållande på vissa sätt och jag är faktiskt glad över att jag ändå läste ut.

   Radera
 4. Åh ska bli så spännande att få läsa och dissa den själv någon dag. Vet inte när det blir men nån gång blir det nog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att läsa din recension av boken! :-) Har läst så olika, somliga är väldigt överseende med det dåliga språket på grund av vilken typ av bok det är medan andra (jag) är väldigt bittra.

   Radera