måndag 25 juni 2012

Moa Martinson - Ordet och kärleken, en biografi, av Kerstin Engman

Det blev en bok läst i helgen, nämligen biografin om Moa Martinson som jag köpte på antikvariat efter att ha läst Kvinnor och äppelträd. Måste erkänna att jag, återigen, blivit helt hypnotiserad av den här kvinnan och hennes liv.

Hon föddes 1890 som Helga Maria i Vårdnäs socken strax utanför Linköping. Hennes mamma Kristina var nitton år och ogift piga så den första tiden levde Helga hos sin mormor och morfar. Vid den här tiden dog vart tionde barn under sitt första levnadsår, levnadsvillkoren för de fattiga var ofta fruktansvärda men när Moa som vuxen skrev om den här tiden ville recensenter få det till att hon överdrev. I själva verket höll hon igen och skrev inte om de allra värsta sakerna hon mindes eller fått berättat för sig. Och det är just de fattigas situation, speciellt kvinnornas och barnens, som går som en röd tråd genom hela hennes författarskap, omtänksamheten om de som hade det svårast under nittonhundratalets första årtionden. Inte heller som vuxen slapp hon undan svårigheter och tragedier, en vårdag 1925 drunknade två av hennes söner, de var nio och tio år gamla. Tre år senare tog hennes man livet av sig. Men hon fortsatte att kämpa, fortsatte att skriva. Tiden med maken Harry Martinson är mycket intressant att läsa om, han var fjorton år yngre men de levde och arbetade ihop i elva år innan han flyttade ifrån torpet Johannesdal för gott.

Ibland blir boken lite spretig i sina försök att få med så mycket som möjligt, korta vänskaper med olika personer svischar förbi på några sidor. Ärligt talat är jag inte heller så intresserad av alla politiska texter i olika tidningar (just ointresset för politik är en brist hos mig, jag vet) men det är klart att det måste finnas med med tanke på Martinsons engagemang. Riktigt intressant är däremot hur hennes böcker togs emot när de kom ut, vad alla recensenter skrev om dem. Det är en finstämd biografi skriven med mycket kärlek men Engman vågar även se Martinsons svaga sidor, både som författare och person. Gillade den skarpt. Jag ska som sagt fortsätta omläsningen med Mor gifter sig-serien nu under sommaren och jag ska baske mig ta mig till hennes torp Johannesdal i Sorunda! Det ligger knappt två kilometer från mitt hem och det är en skam att jag aldrig varit där.

Vid hinderlopp - kasta först hjärtat över hindret.
Moa Martinson8 kommentarer:

 1. Oj, den här biografin visste jag inte ens fanns. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego. :-) Jag beställde den från Bokbörsen men gissar att den finns på biblioteket också.

   Radera
 2. Jag har precis börjat med denna och gillar den hittills! Det är spännande att få en inblick i Moa Martinsons författarskap!

  Vad roligt att du bor så nära hennes bostad, kan du inte ta bilder och visa hur det ser ut? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt kul att du läser samma biografi. :-) Ser fram emot din recension sen.

   Jag har planer på att cykla dit under semestern, göra en liten utflykt av det. Vet inte hur pass nära man kan komma utan att vara en del av de guidade turer som går från Stockholm några gånger per år, om huset används privat av Moas släktingar. Men jag ska försöka ta bilder! :-) Och jag ska även försöka åka på en guidad tur i september.

   Radera
  2. Nej det är klart, det tänkte jag inte på :) Spännande att det går guidade turer där också! Ja, det vore roligt att få en glimt av hur det ser ut :)

   Radera
  3. Jag och mamma har pratat om att åka dit i många år, ända sedan jag var i tonåren faktiskt. Hoppas att det verkligen blir av nu! :-)

   Radera