tisdag 19 juni 2012

Gitta Sereny har gått bort

Läser i Aftonbladet att författaren Gitta Sereny har gått bort vid nittioett års ålder. Jag älskade hennes böcker om Mary Bell: The Case of Mary Bell: A Portrait of a Child Who Murdered samt Cries Unheard: The Story of Mary Bell. Vet att min mamma tyckte mycket om Serenys bok om Albert Speer och jag skulle vilja läsa Into That Darkness: from Mercy Killing to Mass Murder, a study of Franz Stangl som handlar om Treblinkas och Sobibórs ökända SS-kommendant.

2 kommentarer:

  1. Albert Speer och sanningen är en fantastisk bok liksom dem om Mary Bell. Har också Stranglboken oläst men ska försöka råda bot på det snart, försökte förra sommaren men orkade inte med mörkret just då. Sorgligt att hon aldrig fick det nobelpris jag sannerligen tycker att hon förtjänade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att Stanglboken kändes för mörk, vissa böcker måste man vara på humör för, liksom beredd på. Men det var det jag tycker hon gjorde bäst: när hon skrev om mörkret, det som somliga kallar "ondska". Tror hon var för kontroversiell för nobelpriset, det var ju något ståhej om sista Mary Bell-boken, att hon betalade Bell för att bli intervjuad. Och visst var det även något med Speer?

      Radera