torsdag 28 juni 2012

– He’s not my boyfriend, Mickey! He’s better than that, he is much more important. *

Som vanligt: spoilervarning!

Doctor Who, säsong 1 - 2005.

Vi börjar med The Doctor's Theme. Bara för att den är så vacker.

Först några tankar i punktform.

 • Vet att Bille Piper som Rose blir smalare senare men här i säsong ett så är hon normalviktig och jag kan inte nog betona hur mycket det uppskattas. (Nej, hon är inte farligt smal senare heller, men här ser hon mer ut som de flesta tjejer jag känner.)
 • När Christopher Eccleston ler så känns det ända ner i tårna och jag är fortfarande lite sur över att han inte fick/ville (vet inte orsaken här) åtminstone en till säsong, hade gärna sett honom utveckla sin rolltolkning.
 • Det är roligt när två av skådespelarna från Torchwood dyker upp i avsnitt tre och fyra och än bättre blir det när Captain Jack Harkness sluter upp i slutet av säsongen och lyser upp de sista fem avsnitten genom att flirta med eller skjuta på allt som rör sig.
 • Det första avsnittet handlar om plast med medvetande vilket är ganska passande då seriens specialeffekter i ärlighetens namn är just plastiga. Men det spelar inte så stor roll då Doctor Who handlar om tro och om att ha hjärta.
Det är först nu när jag ser om säsong ett som jag ser hur mycket mer dyster serien har blivit på sistone, mer invecklad och det finns en känsla av mörker som inte fanns där i början även om det ofta var allvarligt, våldsamt och dödligt redan då. Jag gillar budskapet: motståndet till våld och vapen, tron på att konflikter kan och bör lösas med ord och inte nävarna. Att mod inte är förbehållet de stora, starka och vackra. Allt handlar om attityd, om att vara öppen och våga. Men inte ens doktorn är fullkomlig, han tvekar, gör misstag och framförallt – älskar. Det är dock intressant vad man anser vara barntillåtet. Doctor Who visar inget snuskigt, sex omnämns som ”att dansa”, och huvudpersonerna gör inget grövre än kyska pussar och att hålla handen. Men folk dör som flugor i många avsnitt, visserligen till synes oblodiga dödsfall som oftast sker utanför själva bilden men man vet om att det sker. Jag menar inte att det ska finnas grova sexscener i program tillåtna för unga men det är ändå något underligt med denna moralpanik över allt som handlar om nakna människor när lidande och död är okej.
Jag fullkomligt älskar Rose och hennes familj. Mamman Jackie är härligt irriterande och pojkvännen Mickey är otroligt söt, det tar lite tid men den sistnämnda växer från ganska mesig till fantastisk under de kommande säsongerna. Men här i säsong ett är han fortfarande den snälla killen som väntar på Rose och jag tror att jag gillar honom så mycket just för att jag anar att jag skulle vara precis som han är. För trots att jag kan drömma om att vara den som släpper allt för att ta doktorns hand och resa till främmande världar så vet jag att jag med största sannolikhet skulle vara den som nervöst väntar hemma. Jag skulle vara Mickey.

*Avsnitt 4 Aliens of London.

4 kommentarer:

 1. Var helt förkrossad när de bytte ut Eccleston, har för mig att jag inte var så insatt vid tillfället och blev totalt chockad av hela situationen. Läste någon artikel om att det var Eccleston som själv valde att hoppa av serien. Det rådde delade meningar om varför dock. Någon påstod att han inte ville riskera att bara bli betraktad som den där skådisen som spelar Doctor Who (som om det skulle finnas en risk för den med en så pass etablerad författare som honom?!) och någon annan påstod att det rörde sig om att han inte orkade med det tuffa inspelningsschemat (oregelbundna tider, kvällar, nätter osv.). Såg nyligen om från rebooten jag också. Men jag har sparat säsong 6, tänkte vänta tills de avslöjar premiärsatumet för nästa säsong och sedan börja titta igenom den så att jag är färdig med den lagom tills dess :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Eccleston verkligen passade att spela Doktorn! Och en säsong är inte så mycket i en långkörare såsom Doctor Who, oftast behövs flera för att verkligen få fram en rolltolkning. Att han skulle bli typecastad för att vara skådespelaren som enbart spelar Doktorn har jag också mycket svårt att se, han var ju som du säger etablerad redan innan den rollen. Det skulle däremot mycket väl kunna hända Matt Smith. Jag har inte heller sett säsong 6, gissar att jag rasslar igenom den sedan när jag kommer dit efter att ha sett om de övriga. Tutar på med säsong 2 nu! :-)

   Radera
 2. Tack! Det här inlägget fick mig äntligen att få ändan ur vagnen och börja se serien, nu är jag snart klar med första säsongen och hur det gått hittills kan du läsa här: http://www.fiktiviteter.se/2012/07/06/det-ar-jag-och-doktorn-nu/ men jag antar att du nog anar det redan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt!! :-) Ska genast gå in och läsa.

   Radera