torsdag 22 mars 2012

Boken vs filmen, en nervös tirad om Hungerspelen

Jag har i största allmänhet blivit mycket bättre på att förstå att filmer inte kommer vara min upplevelse av böckerna. För ärligt talat, hur skulle det vara möjligt? Jag har lärt mig att inte måla upp orealistiska förväntningar. Om vi nu ska prata specifikt om Hungerspelen så har jag dessutom förberett mig mer än vanligt på att det inte kommer vara exakt såsom jag vill. (Men är självaste Suzanne Collins mer än nöjd så har jag goda förhoppningar.) Däremot hoppas jag innerligt att jag får uppleva känslan jag fick när jag läste boken, att filmen har rätt ton och färgskala såsom exempelvis Niceville hade.

På ett sätt fasar jag lite för all hoopla som kommer att komma med filmerna. Sedan böckerna började bli populära har det funnits en underbar gemenskap bland bokälskare och bokbloggar, och visst har det varit lite av en klubb för inbördes beundran, men samtidigt en fantastisk nördig samhörighet. Lite önskar jag att Hungerspelen fått stanna som bok, för inget kan överträffa de flera miljoner versioner som utspelat sig i alla läsares huvuden världen över. Men nu är filmen gjord. Den finns. Kanske är jag rädd att min version ska skrivas över av regissörens? Och förmodligen är jag rädd för att de här böckerna och personerna som jag älskar ska bli allmän egendom, att de som gillar att avsky ska få tag i dem. De som hatar för hatandets skull. Har redan sett tendenser till det på amerikanska sidor och i kommentarer till recensioner. Men mest av allt önskar jag nu att jag vad som än händer får ha kvar den glädje jag kände när jag plöjde igenom de tre böckerna första gången, att ingen och inget ska få ta det ifrån mig.

Jag tror jag är redo. (Sort of) let the games (kind of) begin.

3 kommentarer:

 1. Jag kan inte annat än hålla med. Är så himla rädd att detta kommer bli som med twilight-filmerna.

  IMORRON imorron får jag vet hur besviken jag kommer vara på filmen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag vågade inte ens skriva T-ordet och göra jämförelsen. :-) Men ja, det är precis det jag är rädd för.

   Jag ska försöka skriva något kort om filmen efter, om så bara några rader.

   Radera
 2. Usch, jag kommer aldrig se filmerna, jag vet att det skulle krossa alla drömmar jag har. I alla mina drömmar om nätterna är jag katniss, men skådespelaren är inte den tjejen, dom är långt ifrån lika. Samma med peeta, cinna, haymich, effie ja alla... Jag funderade på att se filmen, men jag är rädd att jag ska glömma det jag ser när jag blundar..

  SvaraRadera