fredag 1 juli 2011

Tema Engelska, en sammanfattning

Ska försöka sammanfatta mina tankar om min månad med Tema Engelska men det är lite svårt då jag endast läste två böcker…(dock 1100 sidor) plus lite zombienoveller och zombieserier. Nästa gång ska jag inte ge mig på mastodontfantasy eller experimentell Pulitzervinnare. Jag intalar mig själv att det inte är antalet böcker som räknas, utan det faktum att jag faktiskt överlevde hela månaden utan att öppna en svensk bok. Okej, jag trodde allvarligt talat inte att det skulle bli så jättesvårt men jag vet hur jag reagerar på restriktioner i vanliga fall: revolt! Det gäller även de ramar som jag själv sätter upp. Ja, jag är så barnslig.

På mitt jobb så sker upp till hälften av all kommunikation på engelska. För några år sedan tyckte jag att det var lite jobbigt, inte så mycket för att jag är osäker på språket utan mer för att jag vill vara lika duktig på engelska som jag är på svenska. En omöjlighet som jag länge kämpade med att bortse från. Min räddning kom från oväntat håll, nämligen alla killar och tjejer som vi har anställda som konsulter från Indien. Tillsammans med dem har jag lyckats släppa på kontrollbehovet att tala Grammatiskt Korrekt Brittisk Engelska. För deras engelska är långt ifrån perfekt och med dem har jag känt mig trygg nog att misslyckas. Ofta har det blivit riktigt roliga situationer när man säger fel och missförstås, men jag har vågat säga fel. Numera tänker jag inte efter för länge innan jag talar. Men trots detta, att en sådan stor del av min vardag utspelar sig på engelska så läser jag sällan böcker på språket, det var mer än dags för en förändring. Därav Tema Engelska.

Så, böckerna då? A Game of Thrones och A Visit From The Goon Squad. Nästa gång jag har tema så ska jag välja annorlunda, kortare och inte lika krävande böcker. Jag tror att jag hade behövt läsa fler olika sorter, inte gräva ner mig i enbart två. Jag ser redan fram emot nästa Tema Engelska-månad, det här har varit roligt och utmanande. Och lite kämpigt men med lagom motstånd, lagom svårt. Nu under semestern så ska jag ge mig själv tillåtelse att läsa preciiis vad jag vill, om det så är baksidan på mjölkpaketet, tusensidig fantasy (A Clash of Kings), serie om zombier (The Walking Dead) eller alla de romaner på svenska som samlats i högar runtom i min lägenhet i väntan på att bli lästa, snart gör de uppror och stormar sängen när jag ligger och läser.

Lässommarlov, here I come!

4 kommentarer:

  1. Jag har också börjat nöjesläsa mer på engelska, men jag har gjort som så att jag har lagt det på hela året (alltså inte alla böcker jag läser är på engelska, bara fler) och det går ganska bra. Har läst fyra böcker i år på engelska tror jag.

    Har tänkt att beställa hem boxen nu med George R.R. Martins fyra böcker, så jag hoppas de inte är för tunga att läsa (hehe)... Jag menar språket :)

    SvaraRadera
  2. Frida: Jag brukar läsa på engelska lite då och då men kände att jag behövde "tvinga" mig själv att göra det lite mer strukturerat. Åtminstone för ett tag. :-) Även om (eller just för att) jag är väldigt dålig på just strukturerat läsande..

    Oh, roligt! Lycka till med George R.R. Martin, jag ska snart börja på bok nummer två.

    SvaraRadera