måndag 27 juni 2016

The Spook's Apprentice, av Joseph Delaney

Tolvåriga Tom Ward är den sjunde sonen till en sjunde son och därmed lämpad att bli Väktare (Spook på engelska). Han blir lärling till John Gregory som har varit traktens Väktare i många år och av honom får han lära sig hur man tampas med spöken, häxor och boggartar. En speciellt elak häxa finns på Väktarens mark, levande begravd upp och ner. Tom får noggranna instruktioner att aldrig närma sig det stället men så träffar han Alice och allt går givetvis åt pipan. 

Det här var min första ljudbok på mycket länge och när jag valde den visste jag inte att det även är den första i en serie om tretton böcker skrivna av Joseph Delaney. Jag vet inte om jag kommer ta mig igenom allihopa även om jag är sugen på att fortsätta med åtminstone någon till. Jamie Glover gör en väldigt engagerad uppläsning och det var lätt att börja känna för den ensamma ynglingen som inte tycker att han riktigt passar in någonstans. Historien är mörk och kuslig. Författaren tvekar inte en sekund inför mörkret utan kliver rakt in i det, inte helt självklart i ungdomsböcker. Men trots allt det hemska så är ändå den bestående känslan hopp. Så riktigt fin fantasy som passar även för vuxna!

onsdag 22 juni 2016

Kungadottern, av Elisabeth Östnäs - Sagan om Turid

Tonåriga Turid bor med sin pappa som är kung, sin styvmamma och bror i en liten by vid kusten. Den tidigare rika och starka pappan har blivit gammal och för att byn ska kunna leva vidare måste Turid giftas bort med någon hon kan skapa en egen familj med. Något hon inte är helt säker på att hon vill. Hon vill se världen! Resa och skriva om vad hon upplever När den hårda och kalla vintern kommer råkar den redan hårt drabbade byn ännu mera illa ut och Turid måste börja ta alltmer vuxna beslut än tidigare.

Älskade vikingatid. Älskade Turid! Hon känns väldigt besläktad med Siri Pettersens Hirka i Korpringarna, de är liksom samma andas barn om än väldigt skilda vad gäller många av de yttre omständigheterna. Åh vad jag älskar de här starka tjejerna som dyker upp överallt nuförtiden. Och även om jag vrider mig av obehag vid alla extremt detaljerade beskrivningar av blot, våldsamma slag, våldtäkt och dödande av spädbarn, så kan jag ändå inte låta bli att tycka om att det hårda vikingalivet inte förskönas av ett nedlåtande "så levde de lyckliga i alla sina dagar". Det hårda är en del av skönheten. Och bäst av allt? Tvåan finns redan utgiven och den ska jag läsa så fort jag bara kan.

tisdag 21 juni 2016

Don't panic!

Jag har otroligt roligt med min nya vän Storytel! Är inne på tredje boken och älskar att jag faktiskt numera har koncentrationsförmågan att lyssna på böcker även när jag bara sitter rakt upp och ner. Det hade jag då rakt inte tidigare. Efter två, för mig, helt nya böcker (The Spook's Apprentice och del 1 i Sagan om Turid, Kungadottern) så valde jag The Hitchhiker's Guide to the Galaxy uppläst av den helt fantastiska Stephen Fry. Hans sätt att läsa är så roligt och genuint att jag blir alldeles varm inuti. Jag har läst boken många gånger förut men ser det hela som en present till mig själv, en paus, en själsflykt. 



torsdag 16 juni 2016

Jag provar Storytel!

Då jag under sommaren inte bor i min lägenhet utan hos min pojkvän så har det fantastiska pendeltåget bytts ut mot en skakig bussresa till och från jobbet varje dag. Jag är inte benägen att bli åksjuk men det är svårt att läsa när bussen flänger på och av motorvägen hela tiden. Så jag bestämde mig för att prova någon ljudbokstjänst, kanske blir det lättare att läsa om jag får lyssna på boken? Och jag valde verkligen på måfå, laddade ner den första bästa appen jag hittade och det blev Storytel. Man får prova gratis i två veckor innan det börja kosta, så prova ordentligt tänker jag göra. Sedan vet jag inte om jag fortsätter med just Storytel eller om jag byter tjänst, det får framtiden utvisa. Jag tänkte att jag skulle börja enkelt, hitta något som blir uppläst på svenska och som inte var så långt. Något lättsamt. Så slutade det med att jag valde The Spook's Apprentice av Joseph Delaney som är på engelska och fantasy med allt vad det innebär av nya ord och företeelser. Men ska något göras så ska det baske mig göras ordentligt! Jag återkommer med betyg på både läsbokstjänsten samt boken.


tisdag 14 juni 2016

Kulturkollos veckoutmaning: resor i kultur och verklighet

Jag är ambivalent till resor. Blir mest stressad av flygplatser, okända tågstationer och slappnar först av när jag kan låsa dörren till mitt (förbokade) hotellrum. Min inre hobbit gör uppror. Men samtidigt så finns där en tjusning, en anledning till att man minst en gång om året packar sin väska och far iväg. Är det sedan ett bra resmål så är jag den första som säger: Hit måste vi åka igen! För då är jag trygg med platsen, vet vad som väntar. Att läsa om resor däremot, det är en helt annan femma! Det är perfekt att resa nerbäddad i sängen eller fåtöljen, introverten i mig jublar. Några favoriter är: 

Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien, alla reseskildringars reseskildring.
Till jordens medelpunkt av Jules Verne, en bok som fullkomligt förhäxade mig i tonåren.
Vi kom över havet av Julie Otuska, om en mer eller mindre frivillig resa över havet för att starta ett nytt liv i ett nytt land. Skrämmande bra.

Road movies. Vilken är min favorit och varför.
Det bara måste bli Stand By Me, skriven av Stephen King. Det är något med de fyra omaka pojkarna från helt olika uppväxter som ändå är bästa vänner, så där som man bara är i en viss ålder. Som ger sig ut på en resa för att hitta och titta på liket av en pojke ungefär lika gammal som de själva är. Det är makabert på ett sätt som nästan bara Stephen King lyckas med men mest av allt handlar det om kärleken mellan en bortgången storebror och lillebror som blev kvar, om överväldigande sorg och föräldrar som inte förmå se sina barn. Det blir liksom inte finare. Eller mer outhärdligt.




I sommar planerar vi att åka till London! Gå på museer, se Harry Potter-studion, sitta på pub och äta pommes. Då jag inte är så förtjust i varma resmål har jag aldrig varit i Thailand och mitt drömresmål just nu är Svalbard för att se djurlivet där medan det fortfarande finns ett. 

måndag 13 juni 2016

Noveller av Ajvide Lindqvist

Ordet "efterlängtat" har liksom tappat sin klang vad gäller John Ajvide Lindqvists böcker, det måste finnas något starkare som jag ännu inte har hittat. Ser löjligt mycket fram emot titelnovellen som nominerades till British Fantasy Awards och som författaren själv anser vara det otäckaste han skrivit. Även kortromanen Tjärven, som tidigare bara släppts som e-bok och ljudbok finns med.



torsdag 9 juni 2016

Det kom en storm från paradiset, av Johannes Anyuru

Först när jag har ett fåtal sidor kvar av berättelsen hittar jag tre foton i början av boken, foton som har beskrivits om och om igen. Bilder av en händelse innan allt det hemska, när allt var som det skulle.

Boken börjar med att mannen P sitter fängslad någonstans i östra Afrika på sjuttiotalet. Han är utbildad stridspilot men Idi Amins statskupp i Uganda har har strött grus i maskineriet. Ett par av hans egna beslut, som inte verkade viktiga just då, blandat med yttre omständigheter har fört honom till den pyttelilla cellen. Till tortyr och senare fångläger samt svält. Han måste ta sig ut, han måste ta sig hem. Han förbannar att han faktiskt befann sig utanför krigszonen men självmant sökte sig tillbaka, han visste inte hur illa det var. Johannes Anyuru har ett språk så vidunderligt vackert och träffsäkert att jag har läst varje rad med andakt. Att han dessutom skriver om sin egen pappa ger texten ännu mer mening. Sällan har jag läst något som beskriver flyktingens situation på ett sätt så att jag faktiskt förstår. Veta kan jag inte, i mitt privilegierade liv i väst, i ett land som inte haft krig på flera hundra år. Men jag har fått en glimt, en aning. Nu måste jag fortsätta med Skulle jag dö under andra himlar, författarens första skönlitterära bok, som jag vet att jag har hemma någonstans. Oläst. Helgerån!

tisdag 7 juni 2016

Kulturkollos veckoutmaning: favoritskogen

När jag var barn läste mamma och jag Ronja rövardotter tills boken gick sönder och vi var tvungna att köpa en ny. Fortfarande är den min mall för så mycket. Jag älskar styrkan, kärleken, sorgen och så givetvis skogen. Jag var nio när vi flyttade från höghusområdet till det nybyggda radhuset, som låg precis vid randen av en skog. Redan när vi var där och tittade på huset vi skulle flytta in i tänkte jag att det var en perfekt miljö för att leka Ronja i. Sedan när jag väl var där så kunde jag försvinna upp i skogen i timmar. Fortfarande är Ilon Wiklands detaljrika, mörka och fantastiska illustrationer jag tänker på när någon säger Ronja, det och den underbara filmatiseringen som jag inte kan se om utan att gråta. Ronjas skog är min skog, med oknytt, vildvittror och grådvärgar. 




fredag 3 juni 2016

Varma kvällar på balkongen

De här varma kvällarna är guld. När man kan sitta på balkongen och spela brädspel, spela på mobilen. Och LÄSA. Jag skulle köpa en bokpresent till svärmor men kom ifrån Akademibokhandeln med fyra böcker. En till pojkvännen, en till hans mamma, en till barnen och så en till mig. Kunde inte låta bli att köpa Meg Rosoffs Just in Case, den riktigt låg där och ropade på mig.