söndag 11 september 2011

Elfte september

Det har varit en lång dag av läsning och teveprogram om elfte september. DN:s olika delar kunde läggas ihop till en stor bild och minnesdagen genomsyrade hela dagens tidning.

Jag har läst två böcker om händelsen, Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer och Falling Man av Don Delillo. Förmodligen kommer det skrivas ännu bättre litteratur när mer tid passerat, någon sade någonstans att det kan krävas upp till tjugofem år innan folk fått tillräckligt med distans för att verkligen kunna beskriva och definiera allt. Själv har jag väldigt blandade känslor inför det hela och håller med skådespelaren Viggo Mortensen som sa:

...det var fruktansvärt chockerande. Men efterspelet har varit nästan lika hemskt och en stor besvikelse. Jag tänker på hur händelsen missbrukats och hur människor blev manipulerade av politiska och ekonomiska krafter. I synnerhet av den dåvarande amerikanska regeringen.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med Viggo! Vilken fin katt du har förresten.

  SvaraRadera
 2. cinnamonbooks: Tack! :-) Man kan ju bara försöka lägga fyra tidningsdelar på golvet utan att en katt sätter sig på dem..

  SvaraRadera
 3. efteråt vet man ju "allt", det var ju så märkligt, inte lätt att agera klokt

  SvaraRadera
 4. Hannele: Nej, det är absolut inte lätt att alltid agera klokt, men jag hade större förhoppningar på den amerikanska regeringen. Så oerhört många människor har dött i de efterföljande krigen och i exempelvis Irak visar våldet inga tendenser att minska, snarare tvärtom.

  SvaraRadera