onsdag 20 februari 2013

Magikerna, av Lev Grossman

Kanske är ni trötta på att läsa om Magikerna vid det här laget men ärligt talat: det struntar jag högaktningsfullt i. För jag gillar det här, jag gillar det här väldigt mycket. Jag läste den på engelska när den kom ut men kunde inte motstå att läsa om nu när den kom på svenska.

Quentin går sista året på high school och försöker komma in på ett bra universitet när han en dag får ett erbjudande om att börja på Brakebills, ett hemligt magiskt college i New York. Det ligger på en plats som man enbart hittar till om man har en inbjudan. Väl där får han lära sig magi från grunden genom upprepning, upprepning, upprepning. Han och vännerna tar sig igenom utbildningens fyra år men när de kommer ut på andra sidan så väntar ett stort...ingenting. För vad gör man när man kan få precis allt utan ansträngning, hur finner man nyfikenheten och viljan som krävs för att leva vidare? Men då när de som mest behöver det så öppnar sig en ny värld för de unga magikerna och ett helt annat äventyr tar sin början.

Vad jag har förstått så antingen älskar man Magikerna eller så gillar man inte alls. De recensioner jag har läst har varit långt åt det ena eller det andra hållet, sällan något mellanting. Och som ni redan förstått så tillhör jag de som inte hittar nog med superlativ. Jag älskar att den här världen inte är enkel, att alla handlingar har konsekvenser och att döden är oåterkallelig. Boken erbjuder absolut inte några simpla lösningar och allt fixar sig verkligen inte på slutet, för det som har hänt har hänt. Detta är en bok om hur farligt det kan vara när ens innersta önskningar blir sanna, för vad ska man ta sig till när man har allt man någonsin velat ha och det blivit vardag? Otroligt nog så var boken lika bra nu i andra läsningen, kanske till och med bättre. Och fantastiskt nog så hade jag fortsättningen, The Magician King, hemma så när jag hade läst sista sidan i Magikerna så fortsatte jag bara på första sidan i bok nummer två. På fredag när jag är ledig ska jag gräva ner mig i soffan och läsa den tills den tar slut.

12 kommentarer:

 1. Då ska det bli spännande. Har bara än läst gott om denna bok och den finns bland mina eböcker i ditoappen väntandes på sin tur =)
  KRAM CISSI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du är en av de som gillar. :-) Och smart drag att läsa den elektroniskt, jag fick kramp av att släpa runt på den tunga inbundna boken.

   Radera
 2. Jag måste läsa denna bok! Älskar att läsa, och har hittat jättemånga bra böcker via denna sida. :) Älskar bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack så jättemycket!! :-) Vad glad jag blir.

   Radera
 3. Jag var en av de som inte gillade sådär jättemycket men kommer nog ändå att läsa fortsättningen, gillar att klara av hela serier! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Stort att läsa vidare även om du inte gillade så jättemycket. :-) Hoppas du gillar tvåan bättre.

   Radera
 4. Åh. Jag har inte hört något om den så jag är glad att du skrev om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir lite enögd när man läser en älskad bok, då tycker man att a l l a skriver om den. .-) Hoppas du gillar den du med!

   Radera
 5. Hej!
  Jag lyckades snubbla in på din blogg igår och har nu läst alla dina inlägg 2012-2013 och blev glatt förvånad över din boksmak, den är så lik min egna! Jag har hamnat i litet av ett "bokstopp" då jag inte hittat några riktigt bra böcker på länge men tack vare din blogg får jag nog igång läsandet igen! :)

  Du har säkert redan en hel hög med "ska läsa böcker" men jag har ändå ett litet boktips till dig (då jag tycker våra boksmaker är så lika). Det är Boktjuven av Markus Zusak. Du kanske redan har läst den men jag hittar den inte på din blogg. Det Står om den att det är en berättelse om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring åt själen, vilket känns passande ;)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice!
   Oj, vad du har läst! :-) Stort tack för berömmet, det värmer rejält kan jag säga. Hoppas verkligen du får igång läsandet igen.

   Jag har faktiskt försökt med Boktjuven... och tyvärr måste jag säga att jag inte kom igenom den. Men jag tror ärligt talat att det handlade mer om att det var fel tillfälle än något annat så jag har en tanke i bakhuvudet att jag ska försöka igen någon gång. För min mamma älskade den och vi har oftast samma smak vad gäller böcker. Tack för boktipset! :-)

   Radera
 6. Jag älskade både The Magicians och The Magician King. Visst ska det komma en tredje del?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de är helt fantastiska! Japp, vad jag har förstått så ska det bli en trilogi. Och för en gångs skull så tycker jag bara att det är bra. :-)

   Radera