lördag 2 februari 2013

DN Boklördag skjuter återigen långt över målet

För det första: en zombie, flera zombier. För det andra: är det bara tonåringar som får gilla zombielitteratur och zombiefilmer och då bara för att det påminner om deras egna halvtaskiga hygien? Det finns få saker som skrämmer och lockar mig som zombier, jag knarkar de odöda på samma sätt som jag som tonåring slukade böcker om kärnvapenolyckor. För det handlar snarare om vad världens undergång gör med människan som individ och som kollektiv än ett frossande i smuts, blodsprut och halshuggningar. Åtminstone för mig. Vem och vad offrar vi och framförallt varför. En riktigt bra bok om apokalypsen tvingar mig att hantera allt om livet och döden. De här fem och en halv raderna av Hö Hö-humor hade jag kunnat vara utan.



8 kommentarer:

 1. jag känner flera vuxna män, som gillar zombies, inte så många tanter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner ett gäng vuxna kvinnor som gillar zombier. :-)

   Radera
 2. Det känns som att DN Boklördag har som mål att sprida förakt mot genrelitteratur. Eller är det bara Lotta Olsson? Det här är inte första gången hon helt varit ute och cyklat när det gäller zombier, om man säger så ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller om det är DN Boklördag eller bara Lotta Olsson som för korståg mot genrelitteratur. Men trist är det med alla dessa pikar som ständigt dyker upp. Minns när du påpekade det sist.

   Radera
 3. Det första jag tänkte på var åldersdiskriminering. Taskigt att dra alla tonåringar över en kam och i princip säga att de är såväl trögtänkta som skitiga. Kan inte se komiken i det hela, även om de inte verkar ha mycket till övers för genren i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon fick in en massa konstigheter på de där få raderna! Jag förstår verkligen inte detta förakt för zombier (eller tonåringar!), för även om man inte gillar en viss typ av böcker så behöver man inte uttrycka sig så plumpt.

   Radera
 4. Zombiesarna! :D

  Men allvarligt talat, är inte tonåren egentligen den MEST renlighetsfixerade åldern i ens liv? Minns det som att alla duschade typ två timmar om dagen och ÖSTE på med deo, parfym och skarpluktande hårsprej.

  När min lillbrorsa nådde tonåren, till exempel, fick pappa ett samtal från vattenverket (eller vad de nu heter, som håller i vattenförsörjningen) eftersom de märkt en oroande ökning i varmvattenförbrukningen. De undrade om det kunde finnas en dold läcka bland rören, "eller har ni kanske en nybliven tonåring hemma?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många är det nog helt tvärtom, som du påpekar. Tonåren är vanligtvis tiden för fleratimmarsduschar och ett otroligt överflöd av parfym och likande. :-)

   Haha! Det var ju hysteriskt roligt! :-) Visste inte att vattenverket hade sådan humor.

   Radera