söndag 18 november 2012

Intervju med Unni Drougge i DN Söndag

Har fortfarande ett läckande avloppsrör i mitt badrum och torkar upp vatten från golvet jag vet inte hur många gånger per dygn, börjar bli jäkligt less på allt måste jag säga. Vaknade dessutom klockan fyra i går morse med ont i halsen och ville bara gråta. Det här skulle ju bli helgen när jag sov i kapp, läste ikapp och fick ordning på allt. Men det är bara ta nya tag, rikta in mig på ännu en vecka fylld av rörmokare och flängade fram och tillbaka från jobbet. I brist på ordentlig bok-läsro har jag nu på förmiddagen lusläst DN Söndag som faktiskt har ett helt gäng läsvärda artiklar, speciellt gillade jag intervjun med Unni Drougge. Har aldrig läst någon av hennes böcker men fick en längtan att göra det nu. Artikeln både försöker göra upp med myten om Unni som väldigt arg samtidigt som den drar växlar på det. Det blir lite konstigt. Men jag gillar mycket av det hon säger, här är ett par citat.
 
Om utseende:
" - Det är så otroligt plågsamt att definieras av sitt yttre. Och det gäller bara kvinnor. Män slipper det där. Det är ingen som skriver om hur deras byxor sitter. Det är ett stigma som vi inte blir av med. Just därför kommenterar jag aldrig kvinnors yttre, även om de är skitsnygga. Det är inte intressant."
 
Om att ta sig ur ett destruktivt förhållande:
" - Det är märkligt. Många frågade om jag inte var glad när jag blivit av med min plågoande. Men man frågar inte någon som just krupit ut ur en brinnande bil om allt är frid och fröjd. Det är då det börjar. Man spelar död i ett sådant förhållande. För att härda ut. Sedan måste du börja minnas."

4 kommentarer:

 1. Men oj, en syster i nöden! :( Jag vaknade upp i fredags med halsont och feber, och när jag gick in i badrummet upptäckte jag att något gått sönder så att det står och rinner vatten. Sjuk och jaga rörmokare är ingen höjdarkombination, jag lovar!

  Trevligt dock med Unni Drougge, jag har alltid tyckt att hon varit en sympatisk person och hennes böcker är inte så tokiga (jag har läst ett par stycken). Men som du noterar har nog media svårt att få ihop henne som person...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen en syster i nöden! För näe, jaga rörmokare när man är sjuk är så långt ifrån höjdarkombination som man kan komma. Mitt elände med badrumsläckan började för en vecka sedan och de har varit här två gånger. Veckan som kommer ska de bila upp golvet hos grannen ovanför för att få tillgång till det läckande röret.

   Det verkar vara jättesvårt för dem att få ihop henne som person, det känns som att DN inte vet vilket ben de ska stå på. För de vill ju nämna hennes ilska, hennes struliga förhållanden och det "farliga" men ändå tycka att hon är en vanlig helylle-tjej. Har du någon av hennes böcker du vill rekommendera?

   Radera
  2. Det var ett tag sedan jag läste något av Unni Drougge, men den bok som gjorde starkast intryck vad "Andra sidan Alex". Det är en av hennes självbiografiska böcker, som även om den inte är något litterärt mästerverk ändå är en stark och läsvärd skildring av ett förhållande som går väldigt snett -- fast de ska föreställa det perfekta paret.

   Radera
  3. Tackar, då ska jag se om jag kan hitta den på biblioteket! :-) Ska bli roligt, blev verkligen intresserad av henne efter den intervjun.

   Radera