tisdag 6 november 2012

Flotten, av Stephen King

Noveller brukar vara ett bra sätt att få fart på läslusten och så även den här gången, det är så otroligt skönt att få avsluta något även om det bara är ett tjugotal sidor. Passar på att läsa så många ur Stephen Kings Den förskräckliga apan som jag bara kan nu när jag har den hemma från biblioteket och igår blev det Flotten till läggdags.

Fyra ungdomar bestämmer sig efter ett par öl för att åka till en avlägsen badsjö och ta farväl av sommaren med ett sista dopp. Mitt i sjön finns en badflotte som de simmar ut till och där upptäcker de en svart, rund fläck som flyter på vattnet. Kan det vara olja? Mycket snart faller mörkret och extremt otäcka saker börjar hända, händelser som de får tampas med halvnakna och nedkylda.


Det här är King i högform. Han har ännu inte fått det fantastiskt vackra språk som finns i senare böcker men historien är otroligt rysframkallande. Det är rå skräck, klaustrofobi och dödsångest. Med ett hot som jag egentligen inte borde kunna framkalla ens lite förståelse för, just för att det är så osannolikt, får han mig ändå att noggrant bädda in fötterna och frysa under mitt täcke. Och så är allt så hysteriskt äckligt!

Har inte läst den här novellen tidigare men insåg någonstans i mitten att jag sett en filmatisering av den. Den amerikanska skräckserien Creepshow 2 gjorde den 1987 med manus av George A. Romero. Se den på Youtube HÄR! Stort tack till Bokföring enligt Monika och Det mörka tornet som rekommenderade novellen.

6 kommentarer:

 1. En av mina favoritnoveller med King. Faktiskt så är jag stormförtjust i hela den samling där den finns - Den förskräckliga apan. Älsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var riktigt, riktigt bra. Var inte beredd på hur läskigt det skulle bli förrän jag var mitt uppe i det. Ska absolut köpa den här boken så fort jag hittar den!

   Radera
  2. Ooo, den är fruktansvärd. Jag minns inte att den heter Flotten, men jag minns verkligen själva storyn. Jag ska läsa om!

   Radera
  3. Riktigt j*vla fruktansvärd. Fick en ångest som hette duga när jag läste. Tycker absolut du ska läsa om!

   Radera
 2. Oj! Visste inte att den fanns som film ens! Tror dock INTE jag ska titta eftersom det här är en favorit! Skönt att du gillade!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, film och film... Det är en typ tio minuter lång historia som var med i ett skräckprogram på tv och den är så väldigt mycket mer färgad av åttiotalet än novellen är. Nu vågade jag inte se den så nära inpå novellen, men så småningom ska jag nog se den igen. :-)

   Radera