lördag 19 maj 2012

Moa Martinsson

Boken är tankens barn annonserade att hon tänker läsa Moa Martinsson och jag var inte sen att hänga på. Bad mamma leta fram Kvinnor och äppelträd då jag tänkte börja med Moas debutbok men den hade tydligen gått och gömt sig bland hyllorna. Så jag bad henne ge mig Mor gifter sig, tills kvinnorna och äppelträden kommer fram igen. Blir som vanligt helt stum över språket och handlingen. Mammas utgåva från tidigt sjuttiotal är fortfarande jättefin trots att vi båda läst den flera gånger, Moa är man rädd om i vår familj.

Jag lärde mig aldrig att tåla min styvfar, antagligen för att han lade för starkt beslag på min mor, och så var han elak vid henne, slog henne, och så fick hon andra små barn, som han var riktig far åt, därför tålde jag inte dem heller. När de dog, ty de levde inte ett år någon av dem, så grät jag förtvivlat för att jag inte tyckt om dem.

Ett fattigsverige träder fram på enbart ett par sidor, en värld som på samma gång både är nära och väldigt långt borta.

6 kommentarer:

 1. Mor gifter sig är en av de finaste böcker som finns! Mia är en sån liten tuffing, trots all skit hon får uppleva. Jag älskar hela serien om Mia och har tänkt ge mig på Den osynlige älskaren(som också är baserad på Moas eget liv tydligen, fast som äldre, fattig torparfru).
  Kvinnor och Äppelträd började jag läsa men jag la faktiskt ner den igen rätt snabbt. Kände mig inte alls lika fångad av personerna i den som i trilogin om Mia. Mia-böckerna är helt enkelt så fantastiskt bra att de får de andra böckerna att blekna lite. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mor gifter sig är en av mina tonårs riktigt stora läsupplevelser. Finns få böcker som jag levt mig in i så mycket som Moa Martinssons, jag var så attans arg och ledsen för hur Mia behandlades och vilket liv hon levde.

   Kvinnor och äppelträd minns jag som inte lika bra som Mor gifter sig-serien, men jag avslutade den. Och nu när jag börjar om så vill jag läsa dem i rätt ordning. Men jag längtar faktiskt tills jag får slå mig ner och läsa om Mia igen. :-) Den osynlige älskaren har jag inte läst alls, men ska ha den i åtanke.

   Radera
 2. Roligt att du ville hänga på :) Jag har själv inte hunnit börja läsa än, men jag ser riktigt mycket fram emot det, har hört så mycket gott om Moa Martinsson :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart vill jag det. :-) Jag hoppas du kommer gilla lika mycket som jag gör. Har ännu inte läst mer än de första sidorna i Mor gifter sig, vill helst börja med Kvinnor och äppelträd.

   Radera