torsdag 24 maj 2012

Alla veka handleders natt

Om kvällarna, när jag borde sova eller läsa ut de böcker jag läser på dagtid, så har jag börjat sniffa lite på Alla själars natt av Deborah Harkness. Har enbart kommit ett sextotal sidor in (boken är nästan sjuhundra sidor tjock) och jag suckar samt vänder och vrider på mig konstant under täcket för att den är för otymplig för att läsas liggandes i sängen. Man skulle kunna tro att Eld hade värmt upp mina veka handleder, men icke. Så vad tycker jag då? Har egentligen inte läst tillräckligt långt för att ha en bestämd åsikt men än så länge gillar jag huvudpersonen Diana och hennes forskar-Oxford. Det är murrigt, nördigt och lagom mystiskt. Vampyrerna beskrivs på ett väldigt roligt sätt.

Numera drogs vampyrer gärna mot partikelacceleratorer, arvsmasseforskning och molekylärbiologi. En gång i tiden hade de lockats av sådant som alkemi, anatomi och elektricitet. Om det smällde, hade med blod att göra eller utgav sig för att kunna lösa universums gåta så kunde man vara säker på att det fanns en vampyr i närheten.

Men nu har vampyren Matthew kommit in i bilden och tyvärr är han alldeles för lång, mörk och perfekt för att jag fatta tycke för honom. Varför måste de alltid vara så förbaskat förhäxande? Kunde man inte för en gångs skull l å n g s a m t  få förstå varför hjältinnan attraheras av vampyren utan att han är ända ut i fingerspetsarna överjordiskt underbar och felfri? Gah!

4 kommentarer:

 1. Rolig beskrivning av vampyrerna, tänkte nog inte alls på det när jag läste den, och i efterhand minns jag bara hur sur jag var på boken och Diana, ett under att jag läste ut den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge (ca 150 sidor in) så är jag mer positiv än negativ och jag hoppas det håller i sig. Men jag har förstått att många haft väldigt svårt för den här boken.

   Radera
 2. Jag gillade början av boken, innan Den Långe, Mörke och Överjordiskt Skitsnygga Stalkervampyren dyker upp och förstör allting med sin förutsägbarhet. :/ Beskrivningarna av Oxford och Bodleian och Dianas arbete där är fina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så! :-) Lång, Mörk och Överjordiskt Skitsnygg. Det är så att man kan få utslag. Jag tog en paus i den boken men ska läsa ut den i sommar, eller åtminstone försöka.

   Radera