måndag 7 maj 2012

Elva frågor från Boken är tankens barn

Ännu en elvafrågorsutmaning, denna gången från Boken är tankens barn och helt bokrelaterade!

1. Vilken bok blev din första stora läsupplevelse?
De böcker som jag minns (och jag väljer två för att de hör liksom ihop då de är av samma författare) är Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta. Mamma läste dem högt för mig och sen plöjde jag dem själv, om och om igen. Vi läste dem faktiskt så många gånger att vi slet ut exemplaren och fick köpa nya. De introducerade mig till en värld av sagor och fantasy som jag ännu inte lämnat, jag är skyldig Astrid Lindgren så himla mycket.

2. Du får bara läsa böcker av en enda författare för resten av ditt liv - vem väljer du?
Jättesvår fråga! Har gått igenom många författare i mitt huvud men av någon anledning så återkommer jag alltid till Stephen King. Han har ändå delvis ändrat stil under åren och med den bredd som han utvecklat så är jag beredd att välja honom.
3. Du får ändra slutet på en bok - vilken bok ändrar du och hur? Spoilervarning om man inte läst Revolt, sista delen i Hungerspelen!
Revolt, sista delen i Hungerspelstrilogin. Katniss skulle baske mig inte välja Peeta och helst inte Gale heller. Jag och Bokstävlarna hade en diskussion för ett tag sedan om att allt är för lyckligt, att vi till och med önskade att rebellerna förlorat upproret och Katniss slutat som spelledare för Distrikt 12. Men det kanske bara är vi… 


4. Om du skulle få ha en lärare från Hogwarts som lärare, vem skulle du välja?
Fantastisk rolig fråga. Jag är svag för de flesta av lärarna på Hogwarts men om jag måste välja så säger jag nog Remus Lupin. Vet inte riktigt varför men den lågmälda varulven har verkligen fångat mitt hjärta. (Och egentligen önskar jag att jag vågade svara Snape här, men det är jag för feg för.)


5. Om du fick träffa en litterär karaktär i verkligheten, vem skulle det vara?
Tyrion Lannister!


6. Nämn en bok som du uppfattar som underskattad!
Oftast kommer jag bara ihåg den som jag senast tyckte var underskattad och just nu är det The Angels Are The Reapers av Alden Bell. Tror att många undviker den för att den handlar om zombier när den i själva verket handlar om exakt samma sak som andra böcker: nämligen livet självt. 


7. Om du skulle ge mig ett boktips inför sommaren, vad skulle det vara?
Vet inte om du läst den men jag brukar i stort sett alltid tipsa om En halv gul sol, av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en av de tre absolut bästa böckerna jag läst, alla kategorier, och jag tror att författaren kommer skriva ännu större verk i framtiden. Jag inte bara lärde mig enormt mycket om ett land som jag tidigare visste i stort sett ingenting om, språket är så vackert att man vill gråta.


8. Läser du om böcker flera gånger eller läser du dem endast en gång?
De allra flesta böcker läser jag bara en gång men somliga hamnar på utnötningslistan. Harry Potter till exempel, de verkar jag kunna läsa hur många gånger som helst.


9. Om du skulle bli placerad i en skräckbok, vilken bok tror du att du har störst chans att klara dig i?
Här tror jag att jag måste svara zombiebok. Har läst så otroligt mycket om de odöda på sistone att jag inte kan vara annat än väl förberedd. Men vill du sen ha en exakt titel så blir det svårare. 
10. Om du skulle skriva en bok, inom vilken genre skulle den vara?
Skräck. Helt klart något övernaturligt. 
 
11. Vilken saga tycker du bäst om?
Hm. Talar vi klassisk saga så är jag väldigt förtjust i de gamla Grimm-varianterna. Men kör vi moderna sagor så är allt av Astrid Lindgren fantastiskt. (Och så kan jag knyta ihop de här frågorna på ett snyggt sätt och sluta ungefär där jag började.)

Tack för att du frågade! :-) 


4 kommentarer:

 1. Vad roligt att du ville svara! :)

  Angående slutet på Hungerspelen (SPOILER!) så har jag nog ofta tyckt tvärtom, att det slutar för olyckligt! :P Det känns som att allt utåt sett är lyckligt men att Katniss är så skadad innuti att hon aldrig kan leva fullt lycklig. Tycker vidare att det känns som att hon inte har lika starka känslor för Peeta som han för henne, så deras slut ger inte mig så mycket, det känns mest deprimerande.

  Håller nog med dig angående lärare från Hogwarts, Lupin är ju något speciellt, fast egentligen skulle man kanske vilja våga säga Snape ;)

  Jag har inte läst "En halv gul sol" - så tack för tipset! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, slutet på Hungerspelen är ganska olyckligt som det är. Men när det ändå blev så, med en väldigt trasig Katniss (o c h Peeta) så kunde författaren lika gärna tagit i lite mer. Blir lite sne på att amerikanska ungdomsböcker så ofta måste sluta med: snipp, snapp, slut och så bildade de kärnfamilj!

   Såg om näst sista Harry Potter i helgen och blev återigen jätteförtjust i Lupin. :-) O c h Snape.

   Vad bra! Det är verkligen en av de bästa böckerna jag läst.

   Radera
 2. Självklart väljer man King om man bara får välja en!!! :-) Han är nästan den ende jag kan läsa om och om igen. Håller med om Hungerspelen! Det utmynnade i något lyckligt mischmasch som känns skapat enbart för de lyckliga-slut-törstande 14-åringarna. Jag har sagt att jag tycker Hungerpelen skulla ha blivit bättre som en enda bok där den tredje delen försvann fullständigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! :-) Han har varit värd varje omläsning jag gjort och med hans produktion så var han ett ganska självklart val.

   Jag tror inte jag insåg just hur många fjortonåringar det finns som har en annan syn på Hungerspelen än den jag har, förrän jag såg filmen. Och jag tror du har rätt, det hade blivit bättre som en tjock bok (1:an och 2:an ihopslagna) och sen strunta i 3:an.

   Radera