onsdag 24 juli 2013

Gregor från Ovanjord, av Suzanne Collins

(Eftersom det är sommarlov så lånar jag bokbeskrivningen från Adlibris )

När Gregor ska passa sin tvååriga lillasyster Boots försvinner hon genom en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter och faller ? och faller. Slutligen hamnar han i Underjord, som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. En värld som - visar det sig - bara har väntat på att syskonparet ska komma. Gregor är nämligen omnämnd som krigare i en gammal profetia och Boots är prinsessan som alla kackerlackor dyrkar. I det mörka, främmande landet råder fiendskap mellan de olika invånarna. Ett krig är nära förestående. Underjords öde vilar helt i syskonparets händer, men Gregor har bara en önskan: att ta sig hem. (Tog dock bort den sista meningen som jag tycker innehåller en spoiler.)


Detta är den första delen i Suzanne Collins fantasyserie för en något yngre målgrupp än hennes tidigare braksuccé, Hungerspelen. De fem böckerna om Gregor riktar sig till barn i åldrarna 9 - 12 och är ett fantastiskt och fartfyllt äventyr. Jag gillar Gregor, på riktigt. Han har det inte lätt den här lilla killen men eländet blir inte för tungt samtidigt som att det inte finns gulliga, barnvänliga lösningar på allt. Döden är exempelvis väldigt närvarande i den här boken. Och så har vi Gregors lillasyster! Otroliga lilla Boots som lyfter mycket av historien. Visst kan det bli ganska äckligt med alla dessa enorma spindlar, råttor och kackerlackor - en varning går ut till alla fobiker - men när boken är slut så har man ändå börjat känna något varmt för alla dessa djur man oftast ser som ohyra. Jag kommer absolut fortsätta läsa serien om Gregor!

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte mest synd om Gregor, att han liksom inte fick vara barn.. Han kändes lite för lillgammal :/ Men för 9 - 12 åringar är det absolut ett fartfyllt äventyr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var han lite lillgammal och Boots var alldeles för orädd och självklar, men jag tror att historien behövde det. :-)

   Radera
 2. Jag gillar verkligen hela tanken på Underjord och varelserna som bor där. Längtar verkligen tills den 3:e delen kommer ut. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar det med! Det är en väldigt spännande värld där det mesta kan hända. Ska ge mig på del två så fort jag bara kan. :-)

   Radera
 3. Gillade också den här och tyckte den var lagom äventyrlig för målgruppen! Ser fram emot att läsa dessa böcker med sonen om flera år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte också på hur roligt det vore att läsa detta med barn i rätt ålder!

   Radera