tisdag 19 juni 2018

Kulturkollos veckoutmaning: Mina ryska favoriter


Vad tänker du på när du tänker på Ryssland?


Jag tänker ofelbart på det sovjetiska landslaget i hockey, på deras fantastiska nationalsång som i min barndom på åttiotalet kallades för "hockeylåten" för man fick i stort sett bara höra den när Sovjetunionen vann VM-guld. Vilket å andra sidan hände ganska ofta. Man hade ingen aning om vad de sjöng men melodin är oerhört medryckande. Sedan alla klassiska sovjetiska spelare: Vladimir Krutov, Fjatjeslav Fetisov, Sergej Makarov. Det var tider det!Sedan passar jag gärna på att tipsa om TV-serien The Americans som handlar om en helt vanlig familj som bor i en förort till Washington D.C. i början av åttiotalet. Föräldrarna äger och driver en resebyrå, barnen går i skolan och blir skjutsade till sina aktiviteter. En fullkomligt normal vardag, förutom den "lilla" detaljen att föräldrarna är sovjetiska direktorat S-agenter för KGB och därmed spioner åt den sovjetiska staten. I nästan tjugo år har de levt dolda mitt i fiendeland och fått (amerikanska) barn som är helt omedvetna om vilka deras mamma och pappa egentligen är. Nästan allt utspelar sig i USA under Kalla Kriget men Sovjetunionen är ständigt närvarande och jag älskar att de på den Sovjetiska ambassaden faktiskt pratar ryska och inte engelska med brytning! 8 kommentarer:

 1. Jag tänker också mycket hockey, det var liksom synonymt med Sovjetunionen i ens barndom. Tack för tipset om serien, det låter verkligen som den skulle passa mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sovjetunionen var så oerhört stängt under min barndom, hockeylaget var en av få saker som man visste något om.

   Hoppas du gillar The Americans!

   Radera
 2. älskar the americans! (och älskar att de pratar ryska, framförallt osm jag pluggat det en gång i tiden och alltid blir lycklig när jag känner igen något ord). tänker på mycket när jag hör om Ryssland, hela östblocket tycker jag är oerhört mångfacetterat och fascinerande med en så dramatisk historia (och nutidshistoria), och sådana enorma kontraster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en helt fantastisk serie! :-) Vad roligt det låter att plugga ryska, det skulle jag verkligen vilja göra. Har bara lyssnat mig igenom några snabbkurser med användbara uttryck på Storytel och typ lärt mig att beställa ett glas rött vin. Skulle väldigt gärna vilja åka till Ryssland och se allt det som man tidigare bara sett på tv eller läst om, för det är som du säger ett oerhört fascinerande land med enorma kontraster.

   Radera
 3. The Americans är så bra. Känns som en riktigt bra skildring av Kalla kriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En serie med många lager och nyanser! Jag var barn under större delen av Kalla kriget och har en väldigt ensidig bild av hur det var, så det är roligt att få se det genom vuxna ögon nu i och med The Americans.

   Radera
 4. The Americans har jag sett några avsnitt av. Hockey var ja aldrig speciellt intresserad av trots att tv:n alltid stod på hemma när det var stora mästerskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog så jag blev intresserad av hockey, att det alltid tittades på hemma! Härlig och fartfylld sport. :-)

   Radera