tisdag 3 maj 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Karaktärer i utkanten

Veckans utmaning från Kulturkollo handlar om karaktärer som på något sätt lever i periferin, som inte passar in och som kanske inte vill passa in. Både påtvingat och självvalt utanförskap. Jag vill ta upp så många!

Som alltid så börjar jag med Harry Potter, om jag kan. För en av anledningarna till att jag älskar de böckerna så mycket är tack vare utanförskapet. Få av karaktärerna passar in, oavsett var eller vilka de är. Författaren har verkligen lyckats fånga det som de flesta känner vid olika tidpunkter i livet, att man är annorlunda. Inte som andra.

Sen passar det väldigt bra att ta upp The Magicians då jag inte bara har läst alla tre böckerna utan nu även ser den TV-serie som nyligen spelats in! För få människor känner sig så annorlunda, så utanför och fel såsom Quentin Coldwater gör. Han bara vet att något inte stämmer. Men inte ens när han får svaren på sina frågor så blir det bra, för nya utanförskap väntar bakom hörnet. Böckerna är en hyllning till rätten att vara nörd, att grotta in sig i sådant andra inte förstår. Samt den viktiga läxan: be careful what you wish for, you may receive it. Kärleken är inte nödvändigtvis det som räddar en, det kanske till och med är det som krossar en. Mitt älsk är utan förbehåll.

När vi ändå är inne på fantasy! Om du inte läst Siri Pettersens böcker så får du börja omedelbart med Odinsbarn. Vi får följa Hirka som växer upp som svanslös i en värld av svansbärare och det faktum att hon är från en annan värld gör hela hennes tillvaro svårare. Hur står man ut när man älskar någon som inte är som en själv? Och hur överlever man när man sedan tvingas lämna de man älskar?

Jag avslutar med Ensam på mars där astronauten Mark Watney blir lämnad ensam kvar på planeten mars efter en olycka. Han tvingas uppleva en helt annan typ av utanförskap än mina tidigare exempel. Han var en del av en gemenskap, ett väl ihopsvetsat gäng, men tvingas sedan leva ensam på en totalt ogästvänlig plats. Till en början helt utan att ens kunna kommunicera med NASA på jorden eller de andra astronauterna i sitt rymdskepp.Julia och Quentin ur TV-serien The Magicians.

12 kommentarer:

 1. Harry Potter ja! Självklart!

  SvaraRadera
 2. Harry Potter ja, självklart är det en passande karaktär.

  SvaraRadera
 3. Harry Potter är svaret på det mesta :) Ensam på Mars tänkte jag inte på, men det var ju definitivt ett läskigt utanförskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ensam på Mars skrämde mig också, den där totala ensamheten när man är utelämnad på en annan planet än resten av mänskligheten.

   Radera
 4. Såklart, Harry Potter! :) Ensam på Mars har jag inte läst ännu, men vill gärna göra det snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra! Den är riktigt bra, om man står ut med många tekniska uträkningar och förklaringar.

   Radera
 5. Harry Potter känns given :)

  SvaraRadera
 6. Harry Potter tänkte jag inte ens på men han är ju verkligen solklar

  SvaraRadera