tisdag 31 maj 2016

Kulturkollos veckoutmaning: enkät om lånade, bytta och fådda böcker

Veckans Kulturkollo är knepig för jag är usel på att låna på bibliotek och tydligen usel på att komma ihåg presenter. Kommer med en handfull ursäkter nedan...

Hur många biblioteksböcker har du hemlånade just nu?
Enkelt. Noll. Nada. Zero. Jag lånar nästan aldrig böcker från biblioteket för att jag är så jättedålig på att lämna tillbaka dem i tid och då missar man liksom hela den ekonomisk aspekten för tjänsten. Sedan har det varit några incidenter där jag lånat hem tjocka historiska böcker som sedan råkat ut för olyckor... Dyra historier när man får ersätta biblioteksböckerna. Men tro inte att jag tycker illa om biblioteket! Jag älskar stället och spenderade tid där varje vecka som barn.

Vilken var den senaste boken du fick?
Med risk för att låta självömkande: jag får sällan böcker. Kommer faktiskt inte ihåg vilken jag fick senast, men det kan ha varit Boktjuven av Markus Zusak som en vän gav mig i födelsedagspresent för ett par år sedan. Till alla mina vänners försvar så vågar de inte köpa böcker till mig för de har aldrig koll på vad jag redan läst och inte. 

Vilken var den senaste boken du gav bort?
Jag ska köpa en bok till min svärmor som fyller år i helgen! Förslag mottages gärna. Annars var det nog min mamma som var mottagare till min senaste bokpresent. Exakt vilken det var har jag ingen chans att minnas.

Vilken var den senaste boken du bytte till dig och mot vad?
Kan inte minnas om jag bytt till mig någon bok. Möjligtvis mot någon annan bok då, vid bokbytarbord och dylikt på arbetsplatser. Eller jo, jag bytte en bok mot smink en gång! Vi hade fått olika böcker i våra goodie bags för ett event och jag var (mycket) mer intresserad av boken än av ögonskuggan.

Vad läser du just nu och hur fick du tag i den boken?
Just nu läser jag Kraften av Siri Pettersen och den har jag ärligt köpt! Den författaren skulle jag utan problem kunna slänga hur mycket pengar som helst på bara jag får fortsätta läsa om Hirka.12 kommentarer:

 1. Ett tips är att ge sina nära och kära en väldigt specificerad önskelista ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket bra tips! Ska se till att göra precis så. :-)

   Radera
 2. Jag lånar inte heller på bibliotek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar verkligen att jag gjorde det! Men varje gång resulterar i förseningsavgifter...

   Radera
 3. Mitt biblioteksbeteende skulle se helt annorlunda ut om jag inte jobbade där och kunde ha järnkoll på lånetiderna kan jag säga... Känner igen det där med att sällan få bokpresentation av just den anledningen, en lista som Monika föreslår är nog en bra grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev ovan så önskar jag på riktigt att jag kunde vara duktigare på att låna på biblioteket. Av så många olika anledningar: miljö, återvinning, kollektiv användning. Det finns så många fördelar. Och jag är så usel på att använda dem...

   Radera
 4. Tja, biblioteket och borttappade böcker känner jag igen. Läste på distans, lånade en bok, läste och skickade tillbaka. De tappade bort den i postgången internt och då fick jag betala. Hmm, älskar dock bibliotek men inte att betala för böcker jag inte får tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den har jag faktiskt inte varit med om. Det har verkligen varit JAG som glömt bort lånetider och varit allmänt slarvig med biblioteksböcker. :-) Men självklart är det trist när det är åt andra hållet om man själv får stå för det.

   Radera
 5. Ja biblioteksböcker kan bli dyra om man inte ser upp! Gav min svärmor noveller från novellix i födelsedagspresent, mycket uppskattat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noveller är ett väldigt bra tips! Tack. Speciellt till någon som av olika anledningar inte kan läsa mycket och länge vid varje tillfälle.

   Radera
 6. Ja det där med att komma ihåg att lämna tillbaka är knepigt. Även när det kommer påminnelser på mejl ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt knepigt! Tack och lov för mejlpåminnelser, men de räcker ändå inte riktigt till. För mig. :-)

   Radera