tisdag 24 maj 2016

Kulturkollos veckoutmaning: En släktskildring

Den här veckans utmaning har en god chans att sätta tonen för en stor del av min sommarläsning. För jag vet precis hur jag fungerar. Jag kommer tipsa om Isabel Allendes Andarnas hus, som jag givetvis då måste gräva fram ur bokhyllan för att läsa några sidor ur. Några sidor som blir ett par kapitel och sedan sitter jag där och gråter och skrattar åt händelser som jag visste skulle komma, händelser som jag skrattat och gråtit åt förut. Sedan måste jag förmodligen ta upp någon av hennes tidigare böcker, som även de ofta handlar om storslagna släktskildringar, för att avsluta med Paula som ofta sätter punkt för omläsningen. För den suger musten ur mig, jag blir så oerhört ledsen varje gång. På riktigt, ända in i själen. Men för att återgå till Andarnas hus så innehåller den allt man behöver av en fantastisk roman om en familj: kärlek, politik, fattigdom, arbete och makt. Den har allt, handlar om allt och utspelar sig i Chile under en turbulent tid.



Sedan har jag även ett tips vad gäller TV-serie. Gå in på Netflix och kolla upp Grace & Frankie, det finns två säsonger än så länge och det ryktas om en tredje. Vad gör man när ens man sedan fyrtio år tillbaka plötsligt annonserar att han är gay, ska flytta ihop med sin företagsparter och tillika nära vän till familjen? Och vad gör den andra frun som är utsatt för exakt samma situation? Grace och Frankie flyttar ihop och försöker lösa situationerna allteftersom de uppstår. Bakom dem finns barn och barnbarn som även de gör sitt bästa för att inte trampa någon av parterna på tårna. Det må låta som en springa-och-slå-i-dörrarna-fars men detta har gjorts med stor respekt för och av alla inblandade. Sam Waterston och Martin Sheen är fantastiska skådespelare som med stor behållning gestaltar männen som levt så länge i garderoben men äntligen fått komma ut och vara sig själva (även om de fysiska pussarna kanske är lite stela). Lily Tomlin är, som vanligt, underbar som den bohemiska damen som gärna röker på och mediterar samtidigt som hon tillverkar sitt eget glidmedel av ekologiskt odlade grönsaker. Likaså Jane Fonda briljerar som konservativ affärskvinna som tvingas göra stora ändringar i sitt privilegierade liv. Jag skrattar högt minst en gång i varje avsnitt, samt försöker (lönlöst) hålla tillbaka tårarna. 




12 kommentarer:

 1. Nu gör du mig verkligen nyfiken på Andarnas hus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Hoppas du får tillfälle att läsa den.

   Radera
 2. Har inte Netflix (vilket säkert är lika bra) men jag ska hålla utkik efter Grace & Frankie ifall den dyker upp någon annanstans. Den låter som något för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en väldigt bra idé att inte ha Netflix! Jag tittar knappt på någon linjär tv nuförtiden, det blir bara Netflix/Viaplay. Älskar att köra flera avsnitt av Grace & Frankie på en gång!

   Radera
 3. Andarnas hus är en av mina absoluta favoriter!

  SvaraRadera
 4. Tack för fina tips, jag ska absolut kolla in serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Hoppas även du ska gilla Grace and Frankie!

   Radera
 5. Andarnas hus är ju riktigt bra. Fonda och Tomlin kan ju inte bli annat än bra. De har ju gjort det förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fonda och Tomlin är två stora favoriter och ännu mer så efter den här serien.

   Radera
 6. Grace & Frankie har jag sett finns på Netflix men inte blivit sugen på att se den, men det låter ju som att den är värd en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade noll förväntningar när jag började titta, det hjälpte nog. För beskrivningen på Netflix var ärligt talat inte så lockande. Men jag tycker att serien är väldigt fin. Och rolig, pinsam, hjärtskärande sorglig och många andra saker.

   Radera