måndag 15 december 2014

Gästrecension! Akrobaten, av Jenny Forsberg

Idag har jag äran att publicera en recension som min gode vän Karsten Östlund har skrivit. Tack för att du läste och tog dig tid att recensera.Täby, nutid. Dysfunktionell familj. Riktigt dysfunktionell. Romanen börjar i och för sig med en öm kärleksförklaring, men sen går det utför. Planet är mer än sluttande så att säga. Modern, självspäkande bantare som försöker få familjen att fungera. Fadern en genuin fifflare; en modern Vanheden fast genuint ond. En tonårsdotter i gymnasieålder rejält på glid med alkohol, droger och självskadebeteende. Sen kryddar vi anrättningen med en mobbad fjortonårig son och låter det hela huvudsakligen utspela sig i gymnastikklubbsmiljö.

Problemet är att - trots ett påtagligt händelsedrivet och effektivt språk - själva karaktärsbeskrivningarna drunknar i lättköpta klichéer. Fadern är för ond, dottern för utagerande och modern för slätstruken. När själva intrigen sedan ska knytas ihop känns det som det saknas femtio sidor; den spänning och den anknytning till karaktärerna som ändå infunnit sig går upp i rök alldeles för lättvindigt. Det som ändå fungerar i Jenny Forsbergs debutroman är ungdomsskildringarna. När sonen och dottern hamnar i fokus lever berättelsen upp och ut på ett helt annat sätt och det går att leva sig in i och faktiskt bry sig om personerna det handlar om. Kanske borde berättelsen renodlats mer, det är många linor som aldrig löps ända ut.

Med detta sagt finns det ändå något som gör att sidorna vänds, inte alltid nöjt men heller inte motvilligt. Så, visa oss mer. Jag tror det kan bli intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar