söndag 27 januari 2013

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, av Göran Rosenberg

Idag är det Förintelsens minnesdag och sextioåtta år sedan Auschwitz befriades. Sedan 1999 är det en nationell minnesdag i Sverige. 

Efter krig, slavarbete, sjukdom, Auschwitz och dödsmarscher kommer de polska judarna David Rosenberg och Hala Staw på olika vägar till Sverige och så småningom Södertälje. Sakta men säkert arbetar de sig upp till trygga jobb (David arbetar som lastbilsmontör på Scania), en modern lägenhet och så småningom även en bil. De får två barn. Den lilla staden växer och frodas omkring dem under efterkrigstiden men det nya landets syn på det som hände under kriget i koncentrationslägren är självklart inte densamma som för de som tvingades överleva det. Just ordet "överlevare" och dess definition återkommer ofta. Vad innebär det att vara överlevare och när återgår man till att bara leva? Trots detta "paradis" på jorden som de hamnat i så är det ändå svårt, ibland omöjligt, att glömma det förflutna. Skuggorna och mörkret kryper ifatt om nätterna. 

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en fantastisk bok skrivet på ett underbart vackert språk och just detta vackra i kontrast mot det ohyggliga i händelserna tar andan ur mig. Rosenberg skriver om det som knappt kan beskrivas, om det oerhörda i vad människor gjorde mot varandra i rashygienens tecken.

8 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt blivit lite sugen på den där, förmodligen på grund av all uppståendelse den har fått men det verkar ha skett på goda grunder då! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den är väl värd all uppmärksamhet den har fått och kan få! Ett välförtjänt Augustpris.

   Radera
 2. Jag skulle också vilja läsa Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Det verkar vara en jättebra och intressant bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra! En fantastisk och framförallt viktig bok.

   Radera
 3. Denna bok ligger i min läshög men jag har inte kommit fram till den än! _)

  SvaraRadera
 4. Finns på min läslista, men den är å andra sidan ganska lång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där läslistan brukar ju vara ganska lång... Men desto roligare när man kommer till något efterlängtat.

   Radera