torsdag 24 januari 2013

Fantasy-trilogi-fråga

En fråga: Hur många ungdomsfantasy har du läst på sistone som inte varit del av en trilogi? Just nu kan jag inte komma på en enda. Varför måste alla komma i set om (minst) tre? De kommer ut med ca ett års mellanrum och just nu är jag mitt i jag vet inte hur många olika fantasyvärldar med sina egna specifika regler. Det börjar bli svårt att hålla isär allt. Kanske ska man vänta tills alla böcker i serien kommit ut, men det känns ganska trist att behöva vänta flera år på att läsa hyllade och omskrivna trilogier. Är det bara jag som tycker att allt börjar flyta ihop till en enda stor övernaturlig härva?

10 kommentarer:

 1. Haha, jag ba: "Men jag läste ju Tänkeläsaren nyss! Den är ju... ah, justja, också del av en trilogi, nevermind >_<"

  Är lite rädd för att läsa del två faktiskt, för många av de ungdomstrilogier jag HAR läst blev sämre eftersom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja som sagt. :-) De allra flesta är ju trilogier!

   Där håller jag helt med dig, ofta försämras serien i del två och tre. Många gånger hade de kunnat slås ihop till EN riktigt grym bok istället för att delas upp.

   Radera
 2. Det är helt jävla hopplöst.

  //:`=(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!? Jag blir lite knasig på det.

   Radera
 3. De tjänar mer pengar på det. Så därför är det så. Hemskt störigt. Mer frisående böcker till folket!

  *men boknörden som hänger på goodreads för ofta måste bara få påpeka att av böckerna du har bilder på, så är de flesta inte trilogier utan serier med mer böcker än 3... * // trodde aldrig jag skulle bli en besserwisser men tydligen har de nu hänt! Förlåt :P!

  Med andra ord ännu "värre", nu räcker det inte med tre utan nu ska de aldrig ta slut...Tur för de serier man älskar och inte vill ska ta slut med så som med tv-serier så håller ju sällan hela serien samma kvalitet och då blir det bara dåligt med så många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, helt rätt! Besserwissa på du. :-) Har nu lagt till ett ord på andra raden i inlägget. Ofta har jag gett upp innan jag förstått att det finns så många som fyra (eller fler!) böcker i en serie...

   Givetvis förstår jag att de vill tjäna pengar, både författarna och förlagen. Och när böcker som Hungerspelen fungerade utmärkt som trilogi så blir det så att andra följer exemplet. Men det är långt ifrån alla som bär hela vägen ut. Tyvärr.

   Radera
 4. Kelly Link, Neil Gaiman, Maria Turtschaninoff, Shannon Hale är några jag kommer på som skriver ungdomsfantasy där de har fristående böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där, tack! De två första är jag bekant med men de två senare namnen är nya för mig. Ska kolla in dem. Vore så trevligt om man slapp binda upp sig på flera år och böcker innan man får slutet på en historia. Ibland vill man bara ha en början, en mitt och ett slut - i samma bok.

   Radera
 5. Jag föredrar att läsa böcker i bokserier nära inpå varandra, så jag har faktiskt skjutit lite på en del böcker just för att jag vet att det kommer en fortsättning om ett år eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det jag sällan (eller aldrig) har tålamod till. Jag vill läsa allt NU! Även om jag vet att det skulle gagna mitt läsande att vänta.

   Radera