lördag 6 oktober 2012

The Perks of Being a Wallflower, av Stephen Chbosky


Jag vågar nästan inte skriva någonting alls om vad som händer i den här boken av rädsla att berätta för mycket, jag vill verkligen att alla läsare ska få upptäcka allt det fina själva. Och det finns så otroligt mycket fint i den här boken. Men okej, lite kort: Charlie ska börja high school och är vettskrämd så han börjar skriva brev till en icke namngiven vän, brev där han berättar om sitt liv.  Han berättar om ensamheten, om de sociala svårigheterna, om föräldrarna och syskonen, om vännerna Patrick och Sam samt om böckerna han läser. Långsamt får vi lära känna en udda karaktär, någon som är van vid att stå vid sidan av men som vill börja ta för sig och aktivt kämpar för att komma dit.
En av de (många) saker jag fullkomligt älskar med The Perks of Being a Wallflower är att alla karaktärerna omväxlande gör fel, misslyckas, dricker för mycket, testar droger och fumlar sig igenom en gryende sexualitet. Det är precis som i riktiga livet! Inget är sådär löjligt tillrättalagt. Nu menar jag inte att alla tonåringar bör knarka men somliga av just de här unga människorna gör det till och från men man kommer aldrig till den där Stora Vändpunkten när de plötsligt förstååår vad de sysslar med, ändrar sig och blir goda medborgare som alltid läser sina läxor och är hemma i tid. Istället gör de misstag, får sota för det och går vidare. De växer utan moralkakor. Livet tillåts vara hemskt och svårt men man presenteras aldrig för enkla snabba lösningar. Tidvis är det jobbigt. Punkt. Sällan har en bok fått mig att på en och samma gång bli så otroligt ledsen men ändå sprudla av lycka. Det är en ovanlig kombination, den rymmer hela livet och allt däri. Som jag misstänkte tidigare så är detta en Stor Bok med Magi och jag kommer ge bort den till så många som jag bara kan.
Kolla även gärna in filmtrailern som jag tror jag sett ett tiotal gånger nu. Varje gång Patrick skriker: Be aggressive! Passive aggressive! så skrattar jag så jag gråter. Tyvärr verkar det inte som att den kommer visas på bio i Sverige men så småningom letar den väl sig hit på dvd eller något.
 

6 kommentarer:

 1. Åh, har satt upp den på att-läsa-listan, den verkar så bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte trissa upp dina förväntningar till orimliga höjder men jo, den ÄR så bra. :-)

   Radera
  2. Haha det låter ju onekligen lovande! ;)

   Radera
 2. Imorgon påbörjar jag den. Det är bestämt nu :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! :-) Ser fram emot att läsa vad du tycker om den.

   Radera