fredag 26 oktober 2012

Stephen King-novell blir film
Läser i SvD att Stephen Kings novell Gramma ur samlingen Den förskräckliga apan ska bli film regisserad av Mikael Håfström. Har faktiskt inte läst den men ska leta fram boken nu i helgen. Försökte läsa synopsis på Wikipedia men insåg snabbt att de återberättade hela historien och ville inte bli spoilad så jag stängde snabbt den sidan.

Någon som har läst novellen? Bra eller dålig?

14 kommentarer:

 1. Oj, måste också leta upp den och läsa om den. Kommer inte alls ihåg vad den handlar om nu. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det blir en första läsning för min del för jag har inga minnen av att ha läst den förut. Men det ska bli intressant!

   Radera
 2. ÅH! Har den i hyllan men har inte läst en än. Det måste jag ju ta tag i nu :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var helt säker på att jag hade den men icke! Det blir en tur till biblioteket så snart som möjligt.

   Radera
 3. har läst. den är gruvlig. inte helt olika Zelda-bihistorien i Jurtjyrkogården. ruggigt med sjukdomar och moderskap. kan helt klart bli hur otäckt som helst!

  SvaraRadera
 4. Med risk för att vara negativ så gissar jag att det blir ytterliggare en i raden av usla King-filmatiseringar. Kan inte komma på nån lyckad förutom uppenbara The Shining av Kubrick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många usla King-filmatiseringar... De flesta med monster har en tendens att bli ganska pajiga. Men jag håller med Elisabeth om Stand By Me och vill lägga till Den Gröna Milen och Dimman (minus slutet som de ändrade på!).

   Radera
 5. stand by me var väl jättefin? gillar också The stand mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stand By Me är en av de finaste berättelserna jag känner till, både novellen och filmatiseringen. Gråter varje gång. The Stand var det väldigt länge sedan jag såg.

   Radera
 6. Jag tycker Den förskräckliga apan är en av de bästa King-novellsamlingarna. Själva novellen är hemsk! Det är i den där samlingen som Flotten och Dimman finns! Så bra! Tyvärr hatar jag när man gör film av King. Som sist, Dimman förstördes ju totalt! Vilket HEMSKT slut! Låtsas som jag aldrig sett den filmen just därför!

  Apropå övriga kommentarer om King-filmatiseringar så tycker då jag (som King själv) att nämnda The shining är en av de sämsta filmerna. Nej, det hjälper inte att Jack Nicholsen är med och gör en bra roll!

  Den gröna milen är dock en av de bästa tycker jag. Och Det är en riktig B-filmsklassiker! Stand by me är också super! Så det finns en del lyckade faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste verkligen ta mig iväg till biblioteket i eftermiddag! Var helt säker på att den fanns här hemma i hyllan.

   The Shining är en riktigt bra film men det är inte Kings version av historien. Sen kanske han inte borde vara så inblandad i filmerna... Hans visuella visioner är inte alltid så bra.

   Den Gröna Milen är jättefin! Och det ändrade slutet i Dimman kommer jag aldrig förlåta dem för, det förstörde ju allt! Men fram tills dess så gillade jag den filmen just för att det var monster med som inte blev f ö r mycket.

   Radera
 7. King har ju bevisligen inget omdöme alls när det gäller filmatisering. Hans The Shining med snubben från sitcomen Vingar är ju ett magplask av gigantiska proportioner.
  Håller med om Stand by me dock, den är fin. Så två bra filmer av tjugotalet möjliga. Blekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. King själv har ju som sagt inte så bra omdöme vad gäller filmatiseringarna av hans böcker. Det känns lite som att han har en femtiotalssyn på filmskräck medan dramerna blir väldigt mycket bättre. Han vill klämma in för mycket på för kort tid. Men jag slutar aldrig att hoppas på bra filmatiseringar!

   Radera