torsdag 19 maj 2011

The Tiny Wife, av Andrew Kaufman

Har läst flera glada tillrop (BokbitenCalliope Books och Böcker, böcker, böcker) över den här boken så trots att jag egentligen inte får köpa fler böcker innan lön (och verkligen inte har brist på läsmaterial!) så fick den följa med hem sist jag slank in på Pocketshop i väntan på pendeltåget. Och vilken liten pärla. Den består av ca åttio sidor, är ett litet häfte och försvann flera gånger i väskan under det dygn som jag läste.

En rånare kommer in på en bank och skjuter i taket. Men han ber inte om pengar utan vill att alla personerna där ska ge honom den ägodel som de bär på sig just då, som betyder mest av sentimentala skäl. Någon ger ifrån sig ett luggslitet foto, en annan en nyckel, en tredje en miniräknare. Sedan meddelar rånaren att när han går så tar han 51 % av deras själar med sig och att om de vill fortsätta leva så måste de hitta ett sätt att få själen att växa tillbaka till sin ursprungliga storlek. Under de följande dagarna börjar underliga saker att hända. En kvinna blir jagad av sin lejontatuering som lämnar hennes ben och kommer till liv, en mans bebis börjar bokstavligen skita pengar och berättarröstens fru, hon börjar krympa. Flera gånger skrattar jag högt, hisnar över formuleringar och blir krossad av sorgliga partier. Nu kan inte lönen komma fort nog, för jag vill ge mig på de andra två böckerna av Andrew Kaufman: All My Friends Are Superheroes och The Waterproof Bible.

4 kommentarer:

 1. En märklig bok, men så levande beskrivningar av allt som händer.

  SvaraRadera
 2. Mycket märklig bok! Men konstigt nog så köper jag alla underligheter som händer i den. :-)

  SvaraRadera
 3. Åh låter riktigt spännande, kul med annorlunda böcker. "All My Friends Are Superheroes" har jag suktat efter länge, men har varit snål på senaste tiden och bara köpt billiga svenska pocketböcker.

  Men kanske slår till på den och The tiny wife under sommaren =)

  SvaraRadera
 4. Annorlunda är bara förnamnet. Men det fantastiska med The Tiny Wife är att man inte ifrågasätter det som händer, hur konstigt det än är. Kaufman skriver trovärdigt om en värld som är upp och ner.

  Tycker absolut du ska slå till! :-) Jag ska köpa All My Friends Are Superheroes i morgon när lönen trillar in.

  SvaraRadera