tisdag 17 april 2018

Kulturkollos veckoutmaning: favoritsyskon

Temat är syskonskildringar, något jag finner extremt fascinerande. Jag spenderade hela min barndom med att undersöka detta på håll men hade det aldrig själv och ville faktiskt heller inte ha. Jag var ett mycket nöjt ensambarn som rös av obehag när vuxna omkring mig bekymrat frågade om jag inte saknade att ha en syster eller bror. Men i form av tv eller litteratur älskade jag att frossa i syskonskildringar och gör så fortfarande. I min nuvarande familjekonstellation har jag fått två bonusbarn på köpet, tvillingpojkar, och det går sällan mer än en vecka mellan gångerna jag högt undrar varför de gör på vissa sätt. Det är en mycket speciell dynamik. Vad gäller de syskonskildringar jag minns bäst från min barndom är Vi på Saltkråkan framträdande med sina flera olika syskongrupper.




Men även böckerna om Vi Fem, som var fantastiska äventyr när man själv befann sig i slukaråldern. Så här i efterhand, med modernare och vuxnare ögon, så är det svårt att bortse från den inte alls dolda rasismen och usla kvinnosynen men där och då gick det rakt över mitt huvud. Givetvis identifierade jag mig med George, ensambarnet med hund som inte var så flickig som omgivningen tyckte att hon borde vara.




En tv-serie som jag följde slaviskt när den repriserades under sent åttiotal var The Waltons. Den visades ursprungligen mellan 1972 - 1981. Serien utspelar sig mellan depressionens trettiotal och andra världskriget och handlar om John-Boy och hans sex (!) syskon. Huvudpersonen är sjutton år när serien börjar och vill bli författare, det var förmodligen just därför och bara därför jag älskade honom och serien så oerhört mycket. När det handlade om någon av de andra myllrande många syskonen så tittade jag med ett halvt öga. Ärligt talat så var The Waltons oftast outhärdligt hurtigt och klämkäckt på ett väldigt amerikanskt sitcom-vis, jag skulle aldrig klara av mer än ett eller två avsnitt idag. 



10 kommentarer:

  1. Jag läste alla Femböckerna och älskade dem. Men kanske ska de inte läsas om. Då kanske jag också upptäcker rasism och taskig kvinnosyn som jag inte upptäckte som barn. Kommer mest ihåg allt ätande 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskade också Femböckerna! Läste dem om och om igen. Jag provade att läsa om en av dem i vuxen ålder men insåg snabbt att det inte skulle hålla, så jag låter den läsupplevelsen vara.

      Ja, visst åt de h e l a tiden? :-)

      Radera
  2. The Waltons hade jag helt glömt bort!! Vad roligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innan den här utmaningen hade inte jag heller tänkt på The Waltons på mycket länge! Jättekul att komma ihåg just de syskonen.

      Radera
  3. Enid Blytons syskon är en ju bekant med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur. :-) En stor del av min barndoms bokhjältar.

      Radera
  4. The Waltons var jättekul att titta på. Den serien sändes för inte så länge sedan på en av kabeltv-kanalerna....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att den fortfarande repriseras! Tror dock att den får vara kvar som ett bra minne, vågar inte se om den.

      Radera
  5. The Waltons och Lilla huset på prärien kräver en hel del vid en modern tittning. Lite väl superdupersöt ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lilla huset på prärien! Ännu en älskad barndomsserie, även om tv-varianten var en helt annan sak än böckerna som jag läste om och om igen. Den skulle jag inte heller våga se om nu...

      Radera