tisdag 8 augusti 2017

American Gods/Amerikanska gudar - Neil Gaiman

Jag köpte barnboken Odd och frostjättarna av Neil Gaiman och läste den på någon timme i somras och blev genast sugen på mer av samme författare. Pocketshop på Centralstationen i Göteborg kunde förse mig med American Gods som den tydligen heter nuförtiden även i svensk upplaga, och jag slukade den på väldigt kort tid. Jag har läst den förut men kom i ärlighetens namn inte ihåg så mycket vilket är lite underligt då detta är både storslaget och episkt. Möjligen ett snäpp för långt skrivet då det går lite på tomgång mot slutet, men detta är en till övervägande fantastisk bok med en huvudperson som jag tycker mycket om. Det är roadmovie, galet otroligt samtidigt som det är amerikansk småstad på ett sätt som andas Stephen King. 

Shadow har suttit i fängelse i tre år och har precis avtjänat sitt straff när allt det han trodde skulle vänta på honom sveps bort i form av en bilolycka. Alltså: ingen familj att komma hem till, inget väntande jobb. Irriterande nog träffar han dessutom en efterhängsen typ på flygplanet hem, en man som kallar sig Mr Wednesday, och som erbjuder honom ett arbete. Hur han hittat Shadow berättar han inte och trots att Shadow försöker skaka av sig främlingen så fortsätter han att dyka upp. Amerikanska gudar är verkligen en berättelse om just amerikanska gudar. Fast egentligen hela världens gudar, för när människor under alla tider valt att emigrera så har de tagit med sig sin tro till det nya landet och det är bland annat därför Oden kör runt i billiga bilar och raggar på oskulder i USA. Men nu hotas de gamla gudarna av de nya; av Internetguden, Motorvägsguden och Drogguden, bland andra, det drar ihop sig till krig och de gamla gudarna behöver Shadows hjälp.

6 kommentarer:

  1. Åh, jag älskade den här! Ändå har jag aldrig läst Anansi Boys. Det borde jag verkligen göra, undra om jag borde läsa om den här först? Har du läst Anansi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har inte jag heller läst! Även om jag borde, för jag älskar den här författaren.

      Radera
    2. Ja, och visst är det väl en slags fortsättning på American Gods?

      Radera
    3. Jag vet faktiskt inte... Åtminstone rör det sig i samma värld som American Gods.

      Radera
  2. Jag gillade också den men ÄLSKADE serien. Den är ganska fri från boken, och jag såg serien före jag läste boken. Värd att se!

    SvaraRadera
    Svar
    1. TV-serien har jag absolut tänkt att jag ska se! Roligt att höra att du tyckte den var så bra.

      Radera