måndag 10 mars 2014

In i skogens djup, av Jean Hegland

Det här är en liten pärla som jag blev tipsad om av Fiktiviteter och som jag genast köpte genom Bokbörsen. Och jag har läst den på svenska, trots att boken på bilden är den engelska versionen, jag hittade bara inte någon bra högupplöst bild på den svenska.

Världen har kollapsat. Exakt vad som hänt är oklart men det spelar ingen större roll för systrarna Nell och Eva, för med strömmen försvann kommunikationen med omvärlden. De tar sig inte ens längre in till den lilla stad i norra Kalifornien som de bor i närheten av, de är strandsatta i huset i skogen. I väntan på att världen ska starta upp igen, på att det återigen ska finnas bensin i pumparna på macken och att matbutikens hyllor ska fyllas av varor, så läser Nell alla delarna i familjens uppslagsverk. Hennes dröm är att komma in på Harvard och böckerna är hennes enda chans att studera. Eva vill bli balettdansös och dansar frenetiskt till en tickande metronom eftersom all musik tystnat.

Det må hända att handlingen inte låter som så mycket för världen men oj vilken spännande bok! Allt är väldigt lågmält beskrivet och det är inte en berättelse om vad som händer när samhället kollapsar utan vad det gör med människorna som försöker leva sina liv mitt i det. För man kan inte bara ge upp och lägga sig ner och dö. Man fortsätter drömma, man stretar på. Jag tycker fruktansvärt mycket om både Nell och Eva och var ibland tvungen att lägga ifrån mig boken då de fick vara med om hemskheter. Precis när jag hade läst klart så var jag lite arg på slutet men nu ett par veckor senare så tycker jag att det var perfekt. För jag har tänkt mycket på boken, långt efter att jag läste ut och jag misstänker att den kommer stanna hos mig länge till.

10 kommentarer:

 1. Hurra, vad kul att du också gillar! Den är så väldigt fin, lågmäld och spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättetacksam för tipset! Gillade väldigt mycket.

   Radera
 2. Åh, den här boken låter ju fantastisk!! Måste inhandlas!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR den, och jag tycker absolut att du ska köpa den!

   Radera
  2. Nu är den påxväg hem till mig :)

   Radera
 3. Alltså den här boken! Är så galet sugen på den jag med för ni skriver ju så fint om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror den skulle passa dig! Så köp. :-)

   Radera
 4. Det här gjorde mig väldigt nyfiken på den!

  SvaraRadera