onsdag 21 september 2011

Tooth And Nail, av Craig DiLouie

We must end this world to save it.

Vann en bok hos Swedish Zombie för ett tag sedan, en bok som länge åkte längre ner i läshögen men så tog jag äntligen mig själv i kragen. Det borde jag ha gjort tidigare! Tooth and Nail är mycket råare än de flesta andra zombieböcker jag lagt händerna på. Men så har jag nog läst ganska mesiga sådana också, mest ungdomsböcker och mer existentiella varianter. Det här liknar mer de zombiefilmer jag är van vid.

Jag är väldigt fascinerad av den där första biten av apokalypsen när några få har en förståelse för vad som faktiskt pågår och försöker varna men (oftast) inte lyckas, precis i den skälvande början av undergången när alla förväntar sig normalitet men istället får ett infekterat bett i halsen när de går ut för att hämta mat eller information. Jag har suttit på pendeln med den här boken i ett krampaktigt grepp och velat skrika: men gå inte ut där då! Och i bakhuvudet gjort en mental notering om att bunkra upp konserver.

När en smitta som kallas Hong Kong Lyssa börjar sprida sig över världen kallar den amerikanska militären hem sina styrkor från hela världen för att upprätthålla ordningen i USA. Vi får följa en grupp soldater när de efter sjukdomsutbrottet kommit ifrån sitt kompani och försöker överleva på New Yorks gator. Vi får även en liten inblick i ett laboratorium där ett gäng forskare försöker hitta ett botemedel och vaccin mot sjukdomen.

Det är alldeles för många militära förkortningar för mig, detta trots att boken inleds med en lista på alla och deras betydelse men jag ledsnar snart på att bläddra fram och tillbaka. Efter halva boken bara plöjer jag rakt över minst hälften av dem och tänker att de nog står för något vapen eller militärgrad. Sak samma vilket. Men det är nog det enda negativa jag känner inför den här boken. Killarna är väldigt fint beskrivna trots att många av dem uppvisar beteenden som skulle kunna likna dem vid stridspittar. Men vad kan man förvänta sig av tjugoåringar som stridit i Irak för att sedan komma hem och döda amerikanska medborgare? Man får en bra inblick i arméns chain of command och varför de gör som de gör trots att en förvirrad och rädd allmänhet tycker att de borde göra annorlunda. Killarna blir alla personligheter under de identiska uniformerna och hjälmarna, det gillar jag mycket. Visst reagerar folk konstigt, tar fel beslut och underlåter till och med ibland att ta något beslut alls, men till skillnad från när jag läste On The Third Day så har jag här förståelse för de skräckslagna människorna och deras irrationella reaktioner.

Framförallt så skrämmer Tooth and Nail skiten ur mig, detta är exakt den typen av zombieapokalyps som jag älskar att vara rädd för.

4 kommentarer:

 1. Oooooh, jag ska läsa den snart! Nu har jag hört massor av bra saker om den. Peppepp!

  SvaraRadera
 2. Feuerzeug: Jag hoppas du också ska gilla den!

  SvaraRadera
 3. Oj, det verkar ha blivit lyckat. Kul att du gillade den! Jag instämmer i allt!

  SvaraRadera
 4. Swedish Zombie: Mycket lyckat. :-) Så fort jag kan ska jag läsa något mer av författaren.

  SvaraRadera