tisdag 14 juni 2016

Kulturkollos veckoutmaning: resor i kultur och verklighet

Jag är ambivalent till resor. Blir mest stressad av flygplatser, okända tågstationer och slappnar först av när jag kan låsa dörren till mitt (förbokade) hotellrum. Min inre hobbit gör uppror. Men samtidigt så finns där en tjusning, en anledning till att man minst en gång om året packar sin väska och far iväg. Är det sedan ett bra resmål så är jag den första som säger: Hit måste vi åka igen! För då är jag trygg med platsen, vet vad som väntar. Att läsa om resor däremot, det är en helt annan femma! Det är perfekt att resa nerbäddad i sängen eller fåtöljen, introverten i mig jublar. Några favoriter är: 

Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien, alla reseskildringars reseskildring.
Till jordens medelpunkt av Jules Verne, en bok som fullkomligt förhäxade mig i tonåren.
Vi kom över havet av Julie Otuska, om en mer eller mindre frivillig resa över havet för att starta ett nytt liv i ett nytt land. Skrämmande bra.

Road movies. Vilken är min favorit och varför.
Det bara måste bli Stand By Me, skriven av Stephen King. Det är något med de fyra omaka pojkarna från helt olika uppväxter som ändå är bästa vänner, så där som man bara är i en viss ålder. Som ger sig ut på en resa för att hitta och titta på liket av en pojke ungefär lika gammal som de själva är. Det är makabert på ett sätt som nästan bara Stephen King lyckas med men mest av allt handlar det om kärleken mellan en bortgången storebror och lillebror som blev kvar, om överväldigande sorg och föräldrar som inte förmå se sina barn. Det blir liksom inte finare. Eller mer outhärdligt.
I sommar planerar vi att åka till London! Gå på museer, se Harry Potter-studion, sitta på pub och äta pommes. Då jag inte är så förtjust i varma resmål har jag aldrig varit i Thailand och mitt drömresmål just nu är Svalbard för att se djurlivet där medan det fortfarande finns ett. 

12 kommentarer:

 1. Oooh! London och pub, då tänker jag genast på puben the Tottenham och en doom bar från Rowlings böcker om Cormoran Strike. Det är också på min bucket list!

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Tottenham, säger du? Ska kollas upp inför resan! :-)

   Radera
 2. Stand by me måste vara en av de bästa filmer jag har sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av mina stora favoriter som jag hela tiden återkommer till, både boken och filmen.

   Radera
 3. Stand by me är fantastisk. Vad nostalgisk jag blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt, riktigt fin. Nostalgi på riktigt.

   Radera
 4. Stand by me. Det är ju en underbar film.

  I norra Norge kan du åka ut i båt och ev. bada bredvid späckhuggare. Det har elever till mig gjort som projektarbete. De babblar om det än, trots att det var åtta år sedan de tog studenten. På tal om djurliv i grannlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kollat upp ett par resor angående just Svalbard och har sett att det finns båtturer från Nordnorge! Så tack för tipset. :-) Något ska det bli av de planerna, någon gång.

   Radera
 5. Ja, Stand by me är fantastiskt bra...!

  Önskar dig en härlig semester i London! Jag var där i maj och stannar till några nätter på väg till och från Cornwall i juli också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är en underbar stad som jag har längtat tillbaka till länge. Att få visa den för mannen och hans barn, som åker dit för första gången, ska bli jätteroligt. :-)

   Radera
 6. Stand by me är en bra film!

  SvaraRadera