torsdag 28 februari 2019

Ulrike och freden - Vibeke Olsson


Kriget är slut och absolut ingenting har blivit bättre för Ulrike, snarare tvärtom. Hon bor i en utbombad och delvis vattenfylld bunker och tvingas prostituera sig för att få mat för dagen; lönen för arbetet som städerska på Hauptbanhof räcker inte på långa vägar till det nödvändiga. Hon har förlorat hela sin familj och fortsätter att kämpa med känslorna för Stortyskland, Führern och nazismen. Hon ser sig fortfarande som nationalsocialist och hatar de amerikanska soldaterna som är hennes kunder men förstår att hon är beroende av dem. Så blir hon gravid med en av dem. 

Det är svårt att läsa om det tyska folkets umbäranden strax efter andra världskriget, hur människor dog i ruinerna av det som varit deras hem, långt efter krigsslutet. Det är så lätt att tänka "skyll er själva" eftersom de startade kriget men verkligheten var självklart långt mer nyanserad och komplicerad. Precis som i Ulrike och kriget så blir det mesta till en oändlig uppräkning av elände och umbäranden. När barnen dör på grund av brist på mat och sjukvård och Ulrike tänker på sin bäste vän som "flickan med de blonda flätorna" när denne precis fått en könssjukdom och blivit arresterad för prostitution, så är inte tårarna långt borta. Först mot slutet blir det lite ljusare för Ulrike, men hon har ändå inte släppt på lojaliteten till den ideologi som gått i graven med Hitler. Jag undrar så hur det gick för Ulrike när hon fick komma till Sverige.





2 kommentarer:

  1. Den här har jag läst och analyserat många gånger. Det finns något väldigt skört över Ulrike som jag alltid tilltalats av. Det och hur mycket hon skäms över sig själv för många saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon skäms väldigt mycket och hela tiden och det kan vara påfrestande att läsa om. Ulrike är väldigt mycket tonåring! Trots allt annat som pågår runtomkring henne. Jag växlar mellan att tycka fruktansvärt mycket om henne och att vara oerhört irriterad på henne.

      Radera