fredag 22 juli 2016

Jag blev stockholmssyndromet, av Kristin Enmark

I augusti 1973 utspelade sig det så kallade norrmalmstorgsdramat på dåvarande Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm. Jan Erik "Janne" Olsson tog gisslan och krävde att den beryktade brottslingen Clark Olofsson skulle föras till banken tillsammans med bland annat skottsäkra västar, vapen och en flyktbil. Under sex dagar levde gisslan under ett enormt hot om våld och uttrycket stockholmssyndromet myntades. Kristin Enmark var 23 år när allt utspelade sig och anställd på banken. I den här boken berättar hon sin historia om dagarna som gisslan. 

Det här utspelade sig innan jag föddes men det är en historia som alltid har funnit med i mina föräldrars begreppsvärld så det är absolut något jag hade ett hum om. Det är lättläst och en bit av svensk historia, en glimt av en värld som inte längre existerar. En värld där statsministern ringer och talar med gisslan, en värld där man ger gisslantagaren vad han vill ha. Som tidsdokument är det här intressant läsning men tyvärr så är det mesta av det personliga rörigt och spretigt, berättelsen försvinner iväg på stickspår som inte har någon egentlig betydelse för helheten.  Boken är inte ordentligt korrekturläst, det är knasigheter med stycken och många stavfel, saknade bokstäver. Så en okej bok, men inte mer än så.

4 kommentarer:

  1. Vad synd att den inte var mer än okej. Har petat på den ett par gånger i bokhandeln utan att ta hem den. Nu blir jag mer tveksam :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också lyft på den en massa gånger innan jag väl köpte den. För den låter onekligen intressant efter att man läst baksidan. Men ge den en chans, vet jag! Du kanske tycker bättre om den.

      Radera