torsdag 30 maj 2013

Sluta vägra deckare!*

*Se där en rubrik jag aldrig trodde jag skulle skriva. Dessutom snodd från framsidan av nyaste Vi Läser, nr 3 2013.

Yukiko Duke har intervjuat David Peace angående hans verk Yorkshire-kvartetten, tre fristående delar om The Yorkshire Ripper som plågade staden under många år. Filmatiseringarna har fått mig att tjuta av både lycka och sorg. Böckerna är komprimerad skräck, skrivna på ett nästan outhärdligt vackert språk. Men man måste vara beredd, redo att läsa dem. Redo för misären. Innan jag började bokblogga läste jag praktiskt taget aldrig deckare men förlaget Modernista har lyckats råda bot på den fobin. Jag kan verkligen rekommendera David Peace.2 kommentarer:

  1. Modernista är mitt absoluta favoritförlag och jag håller på att läsa 1977 av David Peace nu. När det gäller språket håller jag inte med dig, men däremot har du helt rätt i att man måste vara redo att läsa hans böcker. Hans böcker är onekligen mycket speciella.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Modernista är ett toppenförlag med en väldigt blandad utgivning och jag har enbart fått ett trevligt bemötande oavsett vad jag kontaktat dem om. Ja, visst måste man vara beredd på att läsa Peace? Det är så oerhört tungt och sorgligt... Men lysande. :-)

      Radera