tisdag 2 augusti 2011

Den vita katten, av Holly Black

Den här boken utspelar sig i en värld där somliga är så kallade berörare. En del arbetar för det goda, ger människor hälsa och tur på sjukhus och vid bröllop samt liknande tillställningar. Andra kan göra ont genom att ta människors minnen och ersätta dem med falska, eller till och med döda enbart genom att röra vid dem. Detta har lett till att alla alltid bär handskar.

Cassel Sharp är den yngsta medlemmen i en familj av berörare, dock har han själv inga sådana krafter. Men han plågas av mardrömmar från några år tidigare när han dödade sin vän Lila, drömmar där en mystisk vit katt ingår. Cassels två äldre bröder är inte till någon större hjälp, snarare tvärtom. Hur mycket är de inblandade egentligen?
Jag är mycket imponerad av hur intelligent den här boken är. Om man väl accepterar dess berörarproblematik, vilket jag givetvis gör, så har man en rasande kvick och intressant historia framför sig. Det är komplext och man får inget gratis, många gånger känns det som "mer" än en ungdomsbok. Detta säger jag utan att förminska litteratur för tonåringar, som jag älskar. Den vita katten har något som det var ett tag sedan jag såg i den här kategorin av böcker, författaren tror på sina läsare, litar på att de ska se det hon ser. Trots eller tack vare, jag vet inte vilket, de magiska inslagen så är det en trovärdig bok. Den befolkas av människor som jag inte tvivlar det minsta på.
(Framsidan är gräslig, jag vet. Men försök se bortom det, även om det inte är helt lätt.)

 

2 kommentarer:

  1. Låter intressant trots den hemska framsidan :)

    SvaraRadera
  2. Cinnamon: Hoppas du gillar den du med. :-)

    SvaraRadera