tisdag 18 december 2018

Kulturkollos veckoutmaning: julläsning, jultraditioner och julklappar


Då vi förlorade mina bonusbarns mamma för ett år sedan har vi jobbat hårt med att behålla de traditioner som är extra viktiga men även med att skapa nya, trots att vi är smärtsamt medvetna om att inget vi gör kan ändra på det som skett. Tyvärr är en av våra "traditioner" att min sambo jobbar tolv timmar om dagen alla dagar, inklusive helgerna, under månaden fram till julafton, så vi andra är i mångt och mycket lämnade till oss själva. Men förmodligen just därför är kvällen före julafton extra viktig, när det är Uppesittarkväll och allmänt mys. På själva julaftonsmorgonen försökte jag förra året införa traditionen Se På Mupparnas Julsaga Medan Vi Äter Frukost. Vi får se om det var något som bara hände en gång eller om jag får igenom det i år igen. Annars är det inget som ristat i sten, det är några julprydnader som måste upp, After Eight måste finnas bland godiset och om katten är på humör så tar vi bilder med tomeluva. Men viktigast är ändå att vi är tillsammans.

Det enda jag läser om inför varje jul är Trollvinter av Tove Jansson. Ingen riktig "julbok" men pintjock med vinter, ensamhet och längtan. Precis vad jag alltid behöver under den månaden som gör mig mer deprimerad än alla andra tillsammans.

Har dock ingen aning om vilken bok jag skulle vilja ge till vilken kändis. Där har jag väldigt dålig fantasi.10 kommentarer:

 1. Julfilm tillsammans är en väldigt mysig tradition!
  Kändisfrågan var väldigt svår, jag skrev fyra svar som mest handlade om "vad är egentligen en kändis" innan jag fick ihop nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julfilm är väldigt mysigt! Man har lite större tolerans för lite fåniga filmer under julen. :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Det tror jag också! Så får man prova ut vad man vill behålla och inte.

   Radera
 3. Älskar Trollvinter! Tror bestämt att jag måste läsa om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt fantastisk och jag läser om den minst en gång per år.

   Radera
 4. Det där med att sambon jobbar känner jag igen alltför väl, vi hade det så under 20 år. Tyvärr hade han ett rullande schema och eftersom vi inte hade barn så fick han ofta också jobba på julafton så att de som hade barn kunde få vara lediga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite trist att han jobbar så mycket men det går ju ändå! Det är inte så mycket att göra något åt då det är hans eget företag, som dessutom drar in en stor del av årsvinsten i december. Well, well...

   Radera
 5. "Trollvinter" måste jag ju leta upp, den ska stå här nånstans. Jag valde att ge en annan Tove J-bok till kändisarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de finaste böckerna jag vet! Tove Jansson var fantastisk på att gestalta ensamhet och otrygghet.

   Radera