onsdag 27 juni 2018

Planerad sommarläsning - Laura Ingalls Wilder


Jag vet ju med mig att det jag bestämmer att jag ska läsa innan semestern ofta visar sig inte bli läst när ledigheten väl är där, men ärligt talat så är ju planerandet nästan det roligaste. Samt brytandet av reglerna. Nu har jag visserligen en månad kvar tills mitt "sommarlov" men det känns ändå som hög tid att lägga sina beställningar så böckerna hinner komma hem. I år har jag bestämt mig för att läsa om Laura Ingalls Wilders Lilla huset på prärien-serie, åtminstone de två första böckerna.
Det lilla huset i stora skogen samt Det lilla huset på prärien har fått nya fina omslag; även den tredje boken finns och fler är på väg. Jag dyrkade de här böckerna när jag var barn. Läste med mamma, läste själv, läste om och om igen. Flickan Laura var så lätt att identifiera sig med, även om hennes vardag inte liknade min på något sätt. Självklart har jag även sett TV-serien med samma namn men då den är en nästintill outhärdligt präktig och moraliserande sak som praktiskt taget inte har några som helst likheter med böckerna, behandlar jag dessa som två helt olika saker. Intressant är dock att det tydligen görs en ny film med böckerna som förlaga, ska bli roligt att se om den blir originalet mer trogen. Fast man måste även ha i åtanke att den historia som berättas i böckerna är väldigt städad på många saker, för livet som nybyggare var tuffare än vad som nämns, en död lillebror tas inte upp alls och den gloria av rättskaffenhet som pappan Charles har var långt ifrån hela sanningen. Jag är inte alls rädd att på något sätt förstöra en av min barndoms största läsupplevelser, för jag har läst så mycket om författaren och hur berättelsen kom till, att mina illusioner på något sätt redan har spruckit. Kommer dock få värja mig från en världsbild som var mycket mer tillåtande vad gäller främlingsfientlighet och rasism än vad som är gängse idag. 

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig läst böckerna, men såg tvserien ganska mycket då jag hade en vän som verkligen gillade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst böckerna oräkneliga gånger! Åtminstone de första. Även serien har jag sett ganska mycket av, för som barn hade jag inte i närheten samma krav på kvalitet på mina tv-program. :-)

   Radera
 2. Jag har läst böckerna hur många gånger som helst. Både på svenska och på engelska. Tv-serien är som du säger alldeles för präktig men jag tycket om den ändå. Ska bli kul med en film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också om serien då, när jag var barn! Nu har jag inte sett den på mycket länge och vågar heller inte se om med risk för att förstöra det lilla jag fortfarande respekterar. :-) Ny film ska bli oerhört intressant.

   Radera